Cine a inventat, de fapt, conservele. Românii le mănâncă astăzi datorită unui împărat

Andra Daoud 15.02.2022, 16:55
Cine a inventat, de fapt, conservele. Românii le mănâncă astăzi datorită unui împărat

Conservele se regăsesc în orice bucătărie și în orice debara. Apelăm la ele de fiecare dată când avem nevoie de o variantă de mâncare rapidă, când plecăm în excursie sau când pur și simplu nu avem chef să gătim. Puțini știu însă cum au apărut conservele și cine este responsabil pentru felul în care se păstrează astăzi aproape orice fel de aliment.

Cine a inventat, de fapt, conservele

Fie că vorbim despre conserve cu pateu, ton, mazăre sau năut, cumpărate ca atare din supermarket, sau conserve pe care le prepară majoritatea gospodinelor toamna, precum zacusca de legume sau cea de pește, aceste tipuri de alimente sunt nelipsite din casele românilor. Puțini știu însă cum au apărut, de fapt, aceste conserve.

De-a lungul timpului, oamenii au căutat tot felul de variante de a păstra pentru mai mult timp alimentele proaspete. Astfel au descoperit că, prin preparare termică, nu doar că alimente precum carnea sau legumele deveneau mai gustoase, dar și mai rezistete, putând fi păstrate pentru mai mult timp și consumate pe parcurs. În afară de gătirea clasică, oamenii au mai descoperit că alimentele își păstrează calitatea și prin afumare, congelare, îndulcire sau tratarea cu sare.

Conservele, așa cum le știm noi astăzi, au fost însă inventate la începutul secolului al XIX-lea, în Franța, de către un bucătar/cofetar pe nume Nicolas Appert. Dincolo de pasiunea sa pentru bucătărie, Appert a fost implicat și în politică, iar în timpul revoluției lui Rpbespierre a ajuns în închisoare. În perioada arestului a început să manifeste interes pentru conservarea alimentelor.

Ce s-a întâmplat în timpul lui Napoleon

În perioada în care Napoleon Bonaparte a condus Franța și s-a implicat într-o serie de conflicte, Appert încă se afla în închisoare. Acolo prepara mâncare, pe care apoi o punea în borcane de sticlă, le închidea ermetic, le sigila și apoi le scufunda în apă clocotită. În acest fel, fără să știe, steriliza conservele.

Bucătarul s-a gândit să profite de contextul istoric și a trimis mostre de mâncare conservată marinei franceze. Până atunci, soldații și marinarii consumau doar alimente sărate și afumate, neavând acces la mâncare gătită, fructe și legume. Napoleon era foarte îngrijorat de starea soldaților, cauzată de alimentația proastă, așa că atunci când a aflat de descoperirea lui Appert, i-a oferit imediat o recompensă generoasă: 12.000 de franci.

Bucătarul a publicat ulterior lucrarea „Arta de a conserva timp de mai mulți ani toate tipurile de substanțe animale și vegetale”, în care a descris sistemul de conservare elaborat de el. În 1812 a primit medalia de aur a Societății pentru promovarea industriei naționale, iar zece ani mai târziu a fost numit „Binefăcător al omenirii”.

Cine a inventat, de fapt, conservele. Românii le mănâncă astăzi datorită unui împărat
Nicolas Appert, cel care a inventat conservele

Cum s-a ajuns la conservele metalice

Metoda lui Appert avea însă un neajuns: borcanele din sticlă se puteau sparge ușor, așa că Philippe de Gigard s-a gândit să folosească recipiente cilindrice, din fier forjat, pentru ambalarea alimentelor conservate. El și-a prezentat ideile în Marea Britanie, s-a aliat cu antreprenorul Peter Durand și astfel a fost patentat sistemul care înlocuia borcanele de sticlă cu recipiente din tablă.

În 1813 a apărut și prima fabrică de conserve din istorie, deschisă de Bryan Donkin, inginer și inventator, care a cumpărat brevetul. El a reușit să convingă familia regală britanică să guste din alimentele lui conservate și, astfel, în 1820 a câștigat un contract de furnizare de conserve pentru Marina Regală.

Ulterior a apărut și în America prima fabrică de conserve, la Boston, iar în secolul XX, în timpul celor două războaie mondiale, sistemul de conservare a alimentelor a luat amploare la nivel mondial, acestea fiind principala sursă de hrană a trupelor de soldați.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe