Cine a fost Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a. Mama Prinţului Philip a renunţat la rochiile de bal pentru hainele bisericeşti

Stan Filon 18.06.2021, 20:17
Cine a fost Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a. Mama Prinţului Philip a renunţat la rochiile de bal pentru hainele bisericeşti

Aceasta este povestea lui Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a. Mama Prințului consort al Marii Britanii a avut o viață demnă de un film, cu multă culoare, dar și multe evenimente tragice, care i-au marcat viața și au făcut-o însă să stea departe de copiii săi.

Iată cine a fost Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a

Prințesa Alice de Battenberg a fost strănepoata legendarei Regine Victoria. Mama Ducelui de Edinburgh s-a născut chiar la Castelul Windsor, în anul 1885. Surdă din naștere, aceasta a învățat să citească pe buze în mai multe limbi și și-a petrecut o mare parte din copilărie în Grecia și Germania. A învățat să vorbească fluent germana.

La vârsta de 18 ani, în 1903, s-a căsătorit cu Prințul Andrei al Greciei, la Darmstadt și s-au stabilit în Grecia. Au avut împreună cinci copii, patru fete şi un băiat, ultimul fiind chiar Prinţul Philip. Familia sa a trecut prin momente dificile în 1922, când a fost trimisă să locuiască în exil. Atunci, Alice de Battenberg și-a trimis fiul să locuiască în Anglia, unde își avea, de fapt, rădăcinile.

Cine a fost Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a
Cine a fost Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a

A plecat în exil, dar și-a trimis fiul în Anglia

Chiar atunci, aflată în exil, Alice s-a convertit la ortodoxism și a devenit o mare susținătoare a acestei religii. În anul 1949, a fondat Christian Sisterhood of Martha and Mary, un ordin al măicuțelor care se ocupau cu tratarea celor bolnavi. Și-a dedicat toată viață pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, inclusiv în timpul ocupației naziste din Grecia. Atunci, Alice a ascuns familii întregi de evrei în palatul său din Atena.

Alice de Battenberg a avut probleme de sănătate şi în 1930 a fost diagnosticată cu schizofrenie şi internată forţat într-un sanatoriu elveţian, unde a fost tratată chiar de către faimosul medic Sigmund Freud. Acesta a ajuns la concluzia că boala i-a fost provocată de o ”frustrare sexuală”. Astfel a tratat-o cu raze X asupra ovarelor, pentru a i se domoli libidoul. În plus, a primit și nenumărate ședințe de electroșocuri. A reușit să fugă din acel spital după doi ani de tratamente intense.

A ajuns la ospiciu

Ani de zile nu a mai luat legătura cu familia sa și a lipsit de la nunțile celor patru fiice ale sale. Și-a revăzut familia cu o ocazie tragică. Fiica sa Cecile a murit într-un accident aviatic alături de soţul și copiii ei, iar Prințesa Alice a participat la înmormântare. S-a întors apoi la Atena, unde a locuit singură într-un apartament cu două camere.

În anii ce au urmat, Alice s-a concentrat pe munca ei umanitară, îngropându-se în religie. A venit cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când Alice a lucrat pentru Crucea Roșie și a oferit hrană și adăpost pentru copiii orfani și pierduți. A fost nevoită să-și vândă bijuteriile familiei regale pentru a oferi ajutor celor aflați în nevoie.

Pe Philip îl alinta ”Bubbikins”, însă relația lor era una rece. Cu toate acestea, a participat la nunta fiului său din anul 147 cu Regina Elisabeta a II-a, dar a participat și la încoronarea norei sale din 1953. A purtat la ambele ocazii veşmântul monahal. De-abia peste ani de zile a avut loc și împăcarea cu fiul spu, care a luat-o în anul 1967 să locuiască cu el la Palatul Buckingham.

Și-a dedicat viața credinței și ajutorării oamenilor

Alice de Battenberg a murit pe 5 decembrie 1969, la vârsta de 84 de ani, la Palatul Buckingham. A fost înmormântată la Castelul Windsor, însă în anul 1988 rămășițele sale au fost trimise, așa cum și-a dorit, la Biserica Ortodoxă St. Mary Magdalene din Jerusalem.

Iată ce scrisoare a lăsat pentru fiul său, Prinţului Philip. ”Dearest Philip, be brave, and remember I will never leave you, and you will always find me when you need me most. All my devoted love, your old Mama / Dragul meu, Philip, fii curajos și amintește-ți că nu te voi părăsi niciodată și că mă vei găsi mereu atunci când vei avea nevoie de mine. Toată iubirea mea, bătrâna ta mamă”. Anul acesta, Prinţului Philip a murit și el, la vârsta de 99 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...