Cel mai performant robot din lume în chirurgia spinală a salvat viața unui bărbat. Fericire maximă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Elena Avramescu 06.04.2021, 16:44
Cel mai performant robot din lume în chirurgia spinală a salvat viața unui bărbat. Fericire maximă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Viața unui bărbat, salvată de un robot. Un bărbat în vârstă de 44 de ani a suferit o fractură la coloană, în urma unui accident rutier. Astfel că medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au reușit să-i salveze viața, cu ajutorul robotului MAZOR X.

Viața unui bărbat, salvată de un robot specializat în chirurgia spinală

Astfel, bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost salvat de medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi, după accidentul rutier suferit, cu ajutorul unei intervenții speciale. A fost folosit robotul MAZOR X, fiind cel mai performant sistem robotizat existent în lume, la ora actuală, pentru chirurgia spinală.

Se pare că Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este, în acest moment, singura unitate din ţară şi a doua din Europa care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi cu o fractură cominutivă corp vertebral L1, tip A3. Vorbim despre o intervenţie chirurgicală asistată robotic – MAZOR X. Folosim tehnologia de ultimă generaţie pentru ca intervenţiile noastre să fie cât mai sigure, a spus dr. Lucian Eva, manager la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Viata unui barbat, salvata de un robot specializat in chirurgia spinala
MAZOR X

Robotul elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană

Întreaga echipă medicală specializată în folosirea sistemului robotizat MAZOR X a reușit să dobândească, într-un timp extrem de scurt, experienţa necesară pentru a utiliza tehnologiad e top, iar în prezent reuşeşte să împărtăşească transmiterea informaţiilor şi către alţi colegi, medici, specialişti din ţară sau străinătate, cu toții interesaţi de noua tehnologie.

Operaţiile se fac virtual. Se face un planning preoperator, se setează operaţia din punct de vedere virtual, robotul preia imaginile, pacientul este aşezat pe masa de operaţie, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operaţia virtuală, iar după aceea se poate începe operaţia propriu-zisă. E un mecanism destul de sofisticat care necesită o echipă multidisciplinară, inclusiv bioingineri. Ceea ce face robotul în plus este faptul că elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană, a mai spus Lucian Eva.

În plus, specialiștii sunt de părere că aparatul performant dă o siguranţă completă chirurgului, elimină marile erori umane şi este mai puţin invaziv. În acest sens, pacientul nu mai suferă tăieturi mari, iar timpul de recuperare este redus. O veste și mai bună este dată acurateţea de aproape sută la sută a sistemului de operare a robotului MAZOR X.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...