De pe nicio masă de sărbătoare a românilor nu poate lipsi platoul atent aranjat cu salată de boeuf. Fiecare familie are propria variantă de rețetă, transmisă din generație în generație, însă puține gospodine își dau seama că fac o greșeală aparent banală, dar care va schimba cu totul rezultatul final. Află ce ingredient nu ar trebui folosit niciodată.
Cu o istorie de aproape două secole, salata de boeuf a devenit unul dintre preparatele preferate ale românilor, ea fiind aproape sinonimă cu ideea de sărbătoare. Este nelipsită de pe mesele de Revelion, Paște, Crăciun, chiar și la evenimente speciale, cum ar fi nunțile sau botezurile.
Puțini știu că povestea ei începe undeva în secolul al XIX-lea, când Lucien Olivier, un celebru bucătar francez, a deschis în centrul Moscovei restaurantul Hérmitage. Printre mâncărurile din meniu era și „vânat în maioneză”.
„Acest fel se prepara din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină făcute din supa cu mirodenii, în care fiersese vânatul, cozi de creveţi, maioneză făcută cu ulei de Provence, totul decorat cu trufe negre, iar, în mijloc, pentru un efect estetic deosebit, se construia o piramidă de cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet”, scrie Nicolae Tomescu.
Preparatul a fost un succes în rândul clienților, rețeta fiind recreată de nenumărate ori și suferind o serie de modificări. Nu este dificil de preparat, însă cere timp, răbdare și ceva îndemânare. Având ca ingredient principal maioneza, nu are cum să intre în categoria mâncărurilor „ușoare”. Tocmai de aceea, multe gospodine încearcă diferite trucuri pentru a o face mai prietenoasă cu digestia și cu silueta, însă, chiar dacă intențiile sunt bune, rezultatul va lăsa de dorit.
Chiar dacă este mai slabă, fiind fadă și uscată, carnea de pui nu este recomandată în salata de boeuf, secretul unui preparat delicios este carnea de vită, cea care va da gust cu adevărat mâncării.
Originalul „vânat în maioneză” a devenit „salată de boeuf” după ce un coleg al celebrului Olivier a reinterpretat rețeta.
Cei care doresc să prepare o variantă cât mai apropiată de cea clasică vor avea nevoie de:
Întreaga rețetă poate fi citită AICI.