Salata de boeuf a lui chef Nicolae Tomescu. E cea mai aproape de rețeta clasică

Nicu Stan 31.12.2021, 08:18
Salata de boeuf a lui chef Nicolae Tomescu. E cea mai aproape de rețeta clasică

Salata de boeuf a lui chef Nicolae Tomescu. E cea mai aproape de rețeta clasică. Orice masă festivă la români include în meniu cunoscuta salată boeuf, cu atât mai mult la masa de Revelion, unde acest preparat este vedeta. Originea deliciosului preparat este tot atât de amestecată precum gusotoasa ei compoziție. Ce se poate spune concret este că numele ei ne spune azi că ingredientul principal este carnea de vită (în franceză boeuf).

Cum se face salata de boeuf a lui chef Nicolae Tomescu. Este aproape de rețeta inițială

La mijlocul secolului al XIX-lea, Lucien Olivier, renumit bucătar francez a deschis în centrul Moscovei restaurantul Hérmitage, unde servea specialitatea denumită “Vânat în maioneză”.

„Acest fel se prepara din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină făcute din supa cu mirodenii, în care fiersese vânatul, cozi de creveţi, maioneză făcută cu ulei de Provence, totul decorat cu trufe negre, iar, în mijloc, pentru un efect estetic deosebit, se construia o piramidă de cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet”,scrie Nicolae Tomescu.

Salata de boeuf poate fi asezata in diferite forme
Salata de boeuf poate fi asezata in diferite forme

Scumpul Vânat în maioneză a devenit Salată de boeuf

După revoluția sovietică ingredientele scumpe din preparat au dispărut, acesta fiind reinventat de un coleg de-al celebrului Lucien Olivier.

Astfel, felul a ajuns în Europa sub denumirea salata de boeuf, în care carnea de vită și legumele fierte se înțeleg foarte bine cu acritura și maioneza.

Ingrediente salată de boeuf, varianta lui chef Nicolae Tomescu

-1 kg pulpă de vită (eu am folosit rasol de vită, că nu am mai găsit pulpa)
-300 g morcovi
-200 g păstârnac
-300 g țelină rădăcină
-2 cepe galbene medii
-1 căpățână mare de usturoi sau 2 mai mici
-1 ardei gras mediu
-1 lingură de piper boabe
-2 foi de dafin
-O lingură sănătoasă de sare
-1 kg cartofi roșii
-200 g mazăre verde conservă
-200 g castraveți murați
-2 ouă întregi
-300 ml ulei de floare soarelui.

Mod de preparare Salată de boeuf

Prepararea salatei de boeuf a lui chef Nicolae Tomescu începe cu curățarea și spălarea legumelor. Usturoiul și ceapa se spală și se curăță doar perii de la rădăcină, lăsându-le în coajă. Apoi, se opărește carnea de vită, după care se spală bine cu apă rece.

Se pune o oală mare cu 4 litri de apă la fiert, în care se adaugă legumele și carnea. La fiert se adaugă și boabele de piper și cele două frunze de dafin. boabe de piper și 2 foi de dafin. Se lasă la fiert circa 2 ore și jumătate, timp în care se spumează de câte ori este nevoie.

Legumele se lasă să se răcească complet

După ce au fiert atât cât trebuie, legumele și carnea se așează într-o caserolă și se lasă să se răcească complet.

Cartofii se pun la fiert în oală cu apă și sare, să-i acopere bine și se fierb până intră furculița în ei. Se spală bine și se pun cu tot cu coajă la fiert. După ce au fiert se curăță de coajă. Apoi, se lasă să se răcească.

Salata se așează într-o formă de cozonac

Legumele se taie în cubulețe de 5-6 milimetri și se amestecă cu maioneza și mazărea. Toată compoziția se așează într-o tavă de cozonac, care a fost tapetată cu folie de plastic, după care se presează bine și se răstoarnă apoi pe un platou. Se ornează cu maioneză și cu alte legume, după placul și priceperea fiecăruia. Vă dorim Poftă Bună!!!

Urmăriți Impact.ro și pe