Ce se întâmplă cu prețul apartamentelor în 2020. Cât durează, în medie, să îți vinzi locuința

Raluca Juncu 22.02.2020, 17:05
Ce se întâmplă cu prețul apartamentelor în 2020. Cât durează, în medie, să îți vinzi locuința

Deși piața rezidențială a cunoscut un avânt considerabil în anul 2019, numărul total al tranzacțiilor de locuințe a scăzut, pe măsură ce prețurile s-au majorat. De la cât pornesc prețurile pe metrul pătrat la apartamente, în marile orașe din România?

Cum arată prețurile la apartamente de vânzare

Piața de real estate din România s-a dovedit a fi una dinamică și în anul 2019, chiar dacă numărul total al tranzacțiilor s-a mai redus. Acest aspect s-a realizat însă cumva invers proporițional cu creșterea prețurilor la imobile.

Chiar dacă goana după vânzările și închirierile de proprietăți nu s-a diminuat dacă ne raportăm la Capitală, există totuși mai multe orașe din țară care au început să devină tot mai atrăgătoare pentru investitori, în materie de proprietăți imobiliare. Scumpirea imobilelor, la nivelul întregii țări a fost 7,4%, potrivit celei mai recente analize realizare de Imobiliare.ro.

Din orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt orașe mari au avut în ultimul trimestru din anul 2019 prețurii de minimum 1000 de euro pe metrul pătrat pentru apartamentele date spre vânzare. În acest clasament, Cluj Napoca se află pe primul loc, cu cu o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat util la apartamente, urmat de București, cu 1.390 de euro pe metru pătrat. Următoarele orașe mari clasate sunt Timișoara (1.240 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.190 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.150 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.090 de euro pe metru pătrat), Iași (1.020 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 de euro pe metru pătrat), mai arată datele furnizate de Imobiliare.ro.

În cât timp se vinde o proprietate

Dacă în perioada de boom imobiliar, o locuință se vindea destul de rapid, în 2019, timpul mediu de tranzacționare a unui apartment se ridică la 77 de zile, în vreme ce o locuință s-ar putea vine chiar și în 150 de zile.

„Piața imobiliară locală deține încă un mare potențial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piață de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deține o proprietate determină, așadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire.

Tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, iar prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale”, a declarat Răzvan Cuc, președinte al companiei de servicii imobiliare RE/MAX.

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe