Vestea proastă pentru românii care vor să-și cumpere apartamente! Ce se întâmplă cu prețurile

Diana Radu 13.11.2019, 13:50
Vestea proastă pentru românii care vor să-și cumpere apartamente! Ce se întâmplă cu prețurile

Prețurile apartamentelor au crescut semnificativ în octombrie în toate orașele cu excepția unuia. Costurile apartamentelor noi și vechi, disponibile spre vânzare în România, s-au menținut ridicate, per ansamblu, și în septembrie. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cluj-Napoca și Iași, iar cele mai scăzute în București.

Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor

Prețurile imobiliarelor au crescut cu 1,9% la nivel național, de la 1.272 de euro pe metru pătrat util, până la o medie de 1.296 de euro pe metru pătrat util, notează Profit.ro. Cele mai însemnate majorări s-au înregistrat în Cluj-Napoca și în Iași, iar la polul opus cu cele mai mici prețuri s-au situat Brașov și Constanța.

Cât despre prețurile apartamentelor din București, de această dată Capitala face excepție de la „regula” măririlor de preț. Mai exact, pretențiile proprietarilor de locuințe s-au menținut echilibrate, cu un ușor declin. La finalul lunii septembrie, prețul locuințelor din București se apreciase cu 1,8%.

Cât costă un apartament în București

Românii care vor să-și cumpere un apartament în Capitală trebuie să știe că acestea s-au ieftinit cu 0,2% per ansamblu. În medie, valoarea de listare a unei locuințe din cel mai mare oraș al țării ajunge la 1.373 de euro pe metru pătrat util, de la 1.376 de euro pe metru pătrat. Există o tendiță descendentă, însă aceasta a fost mai vizibilă în special în cazul locuințelor vechi, care au înregistrat o scădere de 0,4%, de la 1.312 la 1.307 euro pe metru pătrat.

Suma medie solicitată pentru unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-a diminuat, însă, cu doar 0,1%, de la 1.426 la 1.425 de euro pe metru pătrat.

Cu cât a crescut prețul apartamentelor din țară
Cu cât a crescut prețul apartamentelor din țară

Prețul unui apartament în Brașov

Cei care vor un apartament în Brașov, în orașul de la poalele Tâmpei, trebuie să știe că așteptările vânzătorilor de locuințe s-au majorat în octombrie cu 0,4%, ajungând la o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util, față de 1.136 de euro pe metru pătrat luna trecută. Spre deosebire de Capitală, în Brașov locuințele vechi au înregistrat o creștere a prețurilor cu 1% pentru metrul pătrat, adică au ajuns de la 1.121 la 1.132 de euro. În schimb, ampartamentele noi s-au ieftinit cu 0,9%, astfel au ajuns de la 1.165 de eruro la 1.154 de euro pentru metru pătrat.

Prețul unui apartament în Cluj-Napoca

Și în Cluj-Napoca prețul locuințelor s-a scumpit, astfel acestea au ajuns de la 1.160 de euro la 1.676 de euro pentru un metru pătrat, ceea ce înseamnă că prețurile s-au majorat cu 2,2% față de luna trecută. De asemenea, în Cluj-Napoca atât prețul locuințelor noi cât și a celor vechi au crescut. Mai exact, locuințele noi au ajuns la 1.664 de euro pe metru pătrat, iar cele vechi la 1.688 de euro pe metru pătrat.

Prețul unui apartament în Constanța

Apartamentele din orașul de la malul mării au ajuns să coste în octombrie 1.175 de euro pe metru pătrat util, față de 1.171 de euro pe metru pătrat la finele lui septembrie. Așadar, vorbim despre o creștere cu 0,3%. În ceea ce privește diferențele de preț dintre locuințele noi și cele vechi, acestea au avut evoluții constante.

Prețul unui apartament în Iași

Așteptările proprietarilor de apartamente au crescut în capitala Moldovei cu 2% ajungând la o medie de 1.045 de euro pe metru pătrat util, până la 1.066 de euro pe metru pătrat. De asemenea, evoluția tipurilor de locuințe (noi sau vechi) a fost echilibrată.

Prețul unui apartament în Timișoara

Așteptările proprietarilor de apartamente s-a majorat cu 0,8% în Timișoara, atât în cazul locuințelor noi, cât și în cel al locuințelor vechi. Astfel, un metru pătrat a ajuns să coste 1.260 de euro, de la 1.250 de euro. Apartamentele nou- construite s-au scumpit cu 2,2%, ajungând să coste 1.253 de euro pe metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au consemnat un avans de 0,4%, de la 1.257 la 1.262 de euro pe metru pătrat.

Urmăriți Impact.ro și pe