Ce se întâmplă acum cu șoferii prinși sub influența drogurilor. Noul cod rutier e foarte clar

Andra Daoud 05.05.2022, 13:51
Ce se întâmplă acum cu șoferii prinși sub influența drogurilor. Noul cod rutier e foarte clar

Codul rutier se schimbă din nou, iar de data aceasta îi vizează pe șoferii care sunt depinstați conducând sub influența drogurilor și a băuturilor alcoolice. Măsura a fost stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna februarie, iar zilele trecute a devenit aplicabilă, prin publicarea în Monitorul Oficial. Ce se întâmplă acum cu șoferii care încalcă legea din acest punct de vedere.

S-a schimbat legea pentru șoferii prinși sub influența drogurilor

Șoferii care sunt prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice și a stupefiantelor vor fi acuzați de aceeași infracțiune, nu de două diferite, cum se întâmpla până în prezent. Până acum Codul Penal menționa separat cele două tipuri de infracțiuni, fiecare dintre ele fiind pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

În luna februarie, ICCJ a decis că șoferii prinși la volan sub influența drogurilor și a băuturilor alcoolice nu vor mai fi supuși principiului de concurs al infracțiunilor, care duce la majorarea pedepsei. Decizia a fost luată după ce un șofer a primit recent condamnarea la un an și două luni de închisoare pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și opt luni de închisoare pentru că înainte de a se urca la volan consumase și stupefiante.

Principiul concursului infracțiunilor presupune ca, la pedeapsa cea mare să se adauge o treime din pedeapsa mai mică, astfel că șoferul în cauză a fost condamnat la un an, patru luni și 20 de zile de închisoare.

Ce se intampla acum cu soferii prinsi sub influenta drogurilor. Noul cod rutier e foarte clar 2
Politistii ii pot depista foarte usor pe soferii care au consumat droguri

De ce s-a schimbat legea

Avocatul șoferului menționat a motivat că starea de pericol a fost doar una, dată de incapacitatea conducătorului auto de a șofa în condiții de siguranță, în urma consumului de alcool și de droguri. Cazul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, care a cerut ICCJ să se pronunțe cu privire la judecarea șoferului pentru două infracțiuni distincte sau pentru una singură.

Instanța supremă a decis că: „fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice, un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică”.

Așadar, având în vedere că există precedent, cazul șoferului a devenit acum literă de lege. Șoferii care vor fi depistați că au consumat atât alcool, cât și substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan vor fi judecați și pedepsiți pentru o singură infracțiune.

 

Urmăriți Impact.ro și pe