Când te poți urca la volan, în funcție de ce ai băut. Timpul în care se elimină din organism fiecare băutură

Ana Anitoiu 25.12.2020, 14:01
Când te poți urca la volan, în funcție de ce ai băut. Timpul în care se elimină din organism fiecare băutură

Consumul de alcool înainte de a urca la volan este extrem de periculos, atât pentru șoferi și pentru cei aflați în mașina pe care ei o conduc, cât și pentru restul participanților la trafic. Iată când te poți urca la volan, în funcție de ce și când ai băut.

De ce factori depinde durata eliminării alcoolului din organism

Durata în care se elimină alcoolul din organism depinde de câțiva factori. Printre aceștia se numără: tipul de băutură ce a fost consumat, greutatea celui care bea, durata timpului în care este consumată băutura, precum și cât de mult timp își alocă șoferul pentru odihnă, după ce a terminat de consumat alcool și până în momentul urcării la volan.

Valoarea alcoolemiei este calculată astfel: cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulțită cu 0,8 – densitatea alcoolului, după care totul se împarte la greutatea corporală a celui care a băut. Însă, timpul în care ajunge alcoolul în sânge este diferit, în funcție de felul în care acesta este consumat.

Cand te poti urca la volan, in functie de ce ai baut. Timpul in care se elimina din organism fiecare bautura
Politist rutier, aflat in trafic 

Cât de repede se atinge valoarea maximă a alcoolemiei, dacă este consumat alcool pe stomacul gol

În cazul în care se consumă băuturi alcoolice pe stomacul gol, potrivit medicilor, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge într-un timp de 20 sau 30 de minute. Explicația este că metabolismul este mai rapid, la primele ore după trezire, înainte de masă, și prin urmare, alcoolul ajunge mai repede în sânge.

De exemplu, dacă persoana care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, alcoolul se va elimina din corp într-un timp diferit, luându-se în calcul și tipul de băutură consumată. Astfel, un litru de vin se va elimina în 7 ore sau până la 9 ore; o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore; 100 de mililitri de lichior se vor elimina în aproximativ 3 ore şi 10 minute; iar 100 de mililitri de palincă se vor elimina în aproximativ 4 ore şi 10 minute. Totuși, timpul în care se elimină băuturile alcoolice din corp poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Surpriză pentru cei care beau după masă. Ce li se poate întâmpla șoferilor prinși băuți la volan

Conform specialiștilor, în cazul persoanelor care consumă alcool după masă sau au băut și au mâncat în același timp, cea mai mare alcoolemie poate să fie atinsă de abia la o oră și jumătate sau două ore după ce au băut. Astfel, acestea riscă să plece la drum după o perioadă de odihnă și să se trezească cu o surpriză imensă, în trafic, când îi oprește vreun echipaj de poliție rutieră.

De altfel, șoferii din România ar trebui să fie foarte atenți cu băuturile alcoolice înainte de a se urca la volan, dar și cu alte posibile greșeli în trafic, nu doar pentru propria lor siguranță și a celorlalți, ci și în contextul în care amenzile pe care le pot da polițiștii rutieri ar urma să crească, după Anul Nou, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Punctul de amendă ar putea să crească anul viitor cu 10%. Vezi AICI mai multe detalii despre posibilele sancțiuni!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...