Ce presupune, de fapt, legea carantinei și a izolării. A trecut de Parlament. Măsurile care se vor impune pentru români

Raluca Juncu 17.07.2020, 13:21
Ce presupune, de fapt, legea carantinei și a izolării. A trecut de Parlament. Măsurile care se vor impune pentru români

După tensiuni politice care au durat deja mai bine de o săptămână, legea carantinei și izolării a fost oficial adoptată de Parlament, joi seară, cu 115 voturi pentru, 8 împotriva și trei abțineri. Ludovic Orban s-a declarat mulțumit de forma actuală a legii și a precizat că autoritățile pot acționa acum eficient în combaterea infecțiilor.

În ce măsură se dispune izolarea unui pacient

Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave, cu semne și simptome sugestive, dar și pentru persoane purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive ale bolii. În formele inițiale ale actului normativ, se preciza doar sintagma ale „agentului patogen”.
Măsura izolării se va face pe o perioadă limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină.


Prima etapă a bolii prevede o izolare de 48 de ore, timp în care se vor face examinări clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Dacă se menține riscul transmiterii bolii, adică un risc comunitar, medicul este cel care va declara măsura prelungirii acestui interval de izolare, fie într-o unitate medicală sau una atașată unității sanitare, fie la domiciliul persoanei respective, la adresa declarată de pacient, potrivit Mediafax.

În eventualitatea în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia (deşi a consimţit-o anterior) medicul sau, dacă este cazul, organele de control, vor anunța Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti. Aceste organe sunt cele care pot confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.

Totodată, izolarea se impune persoanelor care se întorc din zone roșii, ca risc de infectare cu COVID-19. Aceștia vor sta în izolare la domiciliul declarat imediat ce ajung în țară sau, dacă nu au posibilitatea, vor fi dispuși în zonele de carantină instituționalizată.

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe