Cum arată legea carantinei care a trecut de Parlament, după ultimele modificări aduse. Ce prevede pentru pacienți și medici

Raluca Juncu 16.07.2020, 22:57
Cum arată legea carantinei care a trecut de Parlament, după ultimele modificări aduse. Ce prevede pentru pacienți și medici

Legea privind carantina și izolarea, îndelung tergiversată în Parlament, de mai bine o săptămână. Stadiul adoptării este în continuare prelungit întrucât ședința de plen, programată pentru astăzi, la ora 12, a fost amânată până la finalizarea raportului. Dezbaterile continuă, însă, în Comisia Juridică.

UPDATE, ora 22.55. Legea carantinei și izolării a trecut și de Senat. 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abțineri a fost scorul votului. Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, și Eugen Teodorovici, cel care încearcă să-i ia locul lui Marcel Ciolacu la șefia PSD.

Ce prevede ultima variantă a legii privind carantina și izolarea

Comisia Juridică a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina și izolarea. Printre noile reglementări impuse se numără și obligația ca Institutul Național de Sănătate Publică să comunice separat numărul de noi cazuri, independent de cele cazurile în care persoanele au fost retestate deja, scrie Digi 24.

carantina persoanelor – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau la locaţia declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”, se arată într-unul din amendamentele Comisiei juridice.

Din lege au fost eliminate pasajele care prevedeau carantinarea bunurilor persoanei infetate. Ministerul Sănătății va fi obligat să pună la dispoziție un grup de voluntari pentru situațiile de urgență care se impun, grup care să fie disponibil în orice moment.

Ce se întâmplă cu persoanele care contesă carantina

Românii infectați cu noul coronavirus, care vor contesta juridic dispunerea lor în carantină sau în izolare vor fi monitorizate medical, pe perioada bolii. Decizia primei instanţe în acest sens este executorie, se arată în hotărârile adoptate miercuri seara, în Comisia Juridică.

În ce situație se instituie izolarea

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (…), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, se precizează în articolul 8, discutat în comisie.

Sursa foto: Inquam Photos 

Urmăriți Impact.ro și pe