Ce nu trebuie să facem în Postul Paștelui. Avertismentul lui ÎPS Teodosie: ”E un fel de șmecherie”

Ioana Bucur, Narcisa Tomulescu 21.04.2021, 18:20
Ce nu trebuie să facem în Postul Paștelui. Avertismentul lui ÎPS Teodosie: ”E un fel de șmecherie”

Ce nu trebuie să facem în Postul Paștelui? Este cel mai lung și greu de ținut din tot anul. Care este greșeala pe care o fac mulți dintre credincioșii care încearcă să îl respecte. Avertismentul lui ÎPS Teodosie este clar: ce spune că este, de fapt, o „șmecherie” ce strică efortul celor care postesc.

Ce nu trebuie să facem în Postul Paștelui

Postul Paștelui este cel mai lung din timpul anului, dar și cel mai greu de ținut. Pe toată durata sa, există doar două dezlegări la pește: de Buna Vestire și de Florii. În afară de aceste două momente, cei care vor să îl respecte trebuie să facă față unor restricții alimentare destul de dure. Puțini știu însă că, încercând să „îndulcească” regimul strict, fac o greșeală uriașă. Ce nu trebuie să facem în Postul Paștelui? Despre asta a vorbit, recent, chiar ÎPS Teodosie, care a avut un avertisment clar pentru credincioși: fructele de mare nu sunt de post, iar cei care le consumă, sperând că nu încalcă regulile postului, dau dovadă de lăcomie.

„E foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt niște ființe. Chiar dacă nu au sânge, cum se spune. E o argumentație falsă. Unde ați văzut sânge în lapte și brânză. Nici vorbă! E un fel de șmecherie, un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, a spus ÎPS Teodosie.

Cu alte cuvinte, potrivit celor spuse de Teodosie, fructele de mare pot fi consumare, în timpul postului Paștelui, dor în zilele în care se face dezlegare la pește, adică de Buna Vestire și de Florii.

Unul dintre cei mai înverșunați reprezentanți ai Bisericii, care a îndemnat mereu credincioșii la nerespectarea regulilor și chiar el însuși a ocolit măsurile impuse de autorități pe parcursul pandemiei, revine cu o nouă afirmație incredibilă. ÎPS Teodosie argumentează faptul că bisericile nu se închid prin faptul că acestea aparțin lui Dumnezeu și celor care se roagă, nicidecum autorităților „vremelnice”. Totodată, înaltul cleric invită oamenii la rugăciune și susține că nu se va alinia noilor măsuri.

„Iată și noi suntem amenințați în aceste zile căci, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința. Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala”, a anunțat ÎPS Teodosie.

Pe cine da vina IPS Teodosie pentru inecul bebelusului in timpul botezului. Romanii se vor revolta
IPS Teodosie

De ce se ține post pentru 40 de zile

Așa cum știm deja, înainte de Paște, credincioșii postesc pentru 40 de zile. În Vechiul Testament, numărul 40 se regăsește în mai multe momente-cheie ale creștinismului:

  • potopul lui Noe durează 40 zile şi 40 nopţi;
  • poporul israelian a fost purtat prin pustie 40 de ani înainte de a intra în ţara făgăduită de Dumnezeu;
  • Moise a ținut post negru 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de a primi de la Dumnezeu tablele cele 10 Porunci;
  • profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului din Iudeea;
  • rimii regi ai poporului ales au domnit cam tot 40 ani.

La baza acestui număr stă și citirea acatistelor timp de 40 de zile, iar pentru morți se dau 40 de liturghii. De Sf. Maslu, Sf. Liturghie este bine să se dea timp de 40 de zile. În data de 9 martie, creștinii au sărbătorit și cei 40 de Sfinți Mucenici. Un alt lucru semnificativ este faptul că o sarcină normală, durează 40 de săptămâni, astfel că cifra pare să fie un număr complet.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...