ÎPS Teodosie, motivul pentru care bisericile nu se închid. „Biserica nu e a autorităților vremelnice”

Iancu Andreea 09.03.2021, 08:49
ÎPS Teodosie, motivul pentru care bisericile nu se închid. „Biserica nu e a autorităților vremelnice”

Cunoscut pentru lupta constantă împotriva măsurilor institutite de autorități pentru limitarea infectării cu coronavirus, Arhiepiscopul Tomisului revine în atenția opiniei publice cu o nouă afirmație. ÎPS Teodosie explică motivul pentru care bisericile nu se închid și îi îndeamnă pe credincioși să se roage. Această intervenție a clericului vine în contextul în care autoritățile se gândesc să limiteze circulația populației.

ÎPS Teodosie a vorbit despre motivul pentru care bisericile nu se închid. „Să luptăm împreună”

Unul dintre cei mai înverșunați reprezentanți ai Bisericii, care a îndemnat mereu credincioșii la nerespectarea regulilor și chiar el însuși a ocolit măsurile impuse de autorități pe parcursul pandemiei, revine cu o nouă afirmație incredibilă. ÎPS Teodosie argumentează faptul că bisericile nu se închid prin faptul că acestea aparțin lui Dumnezeu și celor care se roagă, nicidecum autorităților „vremelnice”. Totodată, înaltul cleric invită oamenii la rugăciune și susține că nu se va alinia noilor măsuri.

Iată și noi suntem amenințați în aceste zile căci, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința. Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala, a anunțat ÎPS Teodosie.

Ce spune premierul Cîțu despre posibilitatea instituirii de noi restricții
Ce spune premierul Cîțu despre posibilitatea instituirii de noi restricții

Executivul ia în calcul noi restricții

În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid-19, dar și a apariției tulpinilor braziliană și africană, Guvernul se gândește serios să instituie noi restricții de circulație. Potrivit unor surse guvernamentale, decizia ar urma să fie discutată și luată în cursul zilei de miercuri, fiind nevoie de o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe care ulterior, Executivul să o aprobe. Astfel, noile măsuri ar urma să limiteze circulația în afara locuinței începând cu ora 22, în locul orei deja existente 23. Totodată, și ora până la care pot funcționa restaurantele și terasele ar urma să fie modificată, tot până la ora 22.

Florin Cîțu, premierul României, a fost întrebat cu privire la acest aspect într-o intervenție scurtă, luni, 8 martie. Oficialul român nu a oferit informații clare cu privire la discuții, explicând că, pentru moment, sunt în vigoare măsurile luate prin Hotărârea nr. 52 a CNSU.

Vom analiza situația, vom vedea evoluția și, în funcție de evoluția situației, vom veni cu măsuri. În acest moment sunt măsurile pe care le avem, pe acestea le implementăm.

Dincolo de obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, Hotărârea CNSU stabilește și alte reguli
Dincolo de obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, Hotărârea CNSU stabilește și alte reguli

Care sunt restricțiile în vigoare la acest moment, potrivit Hotărârii nr. 52 a CNSU

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...