EXCLUSIV

Rugăciunea de suflet a Sofiei Vicoveanca, din Postul Paștelui. Ce sfaturi ne dă solista: ”Dacă nu-ți stă gândul la ea mai bine n-o faci”

Alexandru Catalan 21.04.2021, 15:55

”Doamne, mă ajută și mă învață să mă rog, să nădăjduiesc, să iubesc, să mă smeresc, să rabd și să iert!” este rugăciunea Sofiei Vicoveanca, îndrăgita noastră interpretă de muzică populară, care va împlini 80 de ani, în această toamnă. Artista ne-a vorbit, în interviul pentru impact.ro, despre credință, despre Sărbătorile Pascale, dar și despre marea ei pasiune, muzica.

Rugăciunea de suflet a Sofiei Vicoveanca, din Postul Paștelui

”Nu mai ştiu unde am găsit această rugăciune, prima dată. Cert e că în cărţile despre sfinţii părinţi cu care-mi îndeletnicesc deseori timpul liber. Nu a sunat chiar aşa, la prima noastră întâlnire, dar mi-a plăcut s-o adaptez. Se memorează cu uşurinţă şi multora cărora le-am făcut-o mai apoi cunoscută s-au bucurat, la rândul lor, s-o repete!”, declară Sofia Vicoveanca pentru impact.ro. Solista originară din Bucovina mai spune că doar lumea care nu e obişnuită cu rugăciunea și cărţile sfinte ar putea să fi surprinsă de alegerea ei.

“Ştiu că nimeni nu e buricul târgului, cum se spune pe la noi. Dar când vine vorba despre rugăciune, e altceva. Şi asta fiindcă nu mai e vorba doar despre tine, ci despre tine şi o altă persoană. Spre exemplu, la noi aici, în zona Sucevei, când mai vorbesc cu lumea, atingem întotdeauna şi rugăciunea. Nu e altfel cum! Şi oamenii, mulţi dintre ei, îmi spun că rugăciunile mele, inclusiv dintre cele pe care le public pe reţelele sociale, le fac foarte bine, şi că au, parcă, în plus, un fel de har special, când le fac eu publice!”, adaugă îndrăgita interpretă de muzică populară.

Rugaciunea de suflet a Sofiei Vicoveanca, din Postul Pastelui
Rugaciunea de suflet a Sofiei Vicoveanca, din Postul Pastelui

”Doar preoţii au rugăciuni speciale, cu puteri speciale. Eu am doar rugăciunea mea de suflet şi cântecele mele!”

Văduvă de două decenii, Sofia Vicoveanca a continuat seria mărturisirilor: “Să nu creadă nimeni acum că fac şi dreg. Nici vorbă de aşa ceva! Doar preoţii au rugăciuni speciale, cu puteri speciale. Eu am doar rugăciunea mea de suflet şi cântecele mele!”. Ea mai adaugă şi amănuntul conform căruia contează foarte mult şi cum spui rugăciunea. “Dacă nu-ţi stă gândul la rugăciune, mai bine n-o faci. Fiindcă rugăciunile devin un fel de punţi de la tine spre celălalt. Dacă nu-ţi deschizi sufletul, dacă nu oferi puntea aceea din toată inima, mai bine te laşi păgubaş. Nu-ţi poţi pune cu încredere viaţa şi avutul decât în mâinile unui foarte bun prieten. Aşa e şi cu rugăciunea, după mine. Dacă nu crezi în ea, nu are cum să tea jute, nu are cum să se împlinească ceea ce ceri!”.

Sofia Vicoveanca va merge în noapte de Înviere la biserică, dar decizia privind alegerea lăcaşului de cult o păstrează doar pentru ea: “Anumite lucruri e bine să rămână doar între tine şi bunul Dumnezeu. Nu e cazul să le faci pe toate cunoscute!”. Însă ce ştie sigur e că strânge material pentru un nou album discografic, cu care speră să-şi încânte fanii, chiar în această toamnă, când va marca împlinirea celor 80 de ani de viaţă, din care 60 de ani au fost în slujba muzicii populare.

Urmăriți Impact.ro și pe