Ce discuţie ar fi avut Vladimir Putin şi Donald Trump despre armele nucleare ale Rusiei. „Ar apela la astfel de instrumente”

Andra Daoud 03.03.2022, 16:02
Ce discuţie ar fi avut Vladimir Putin şi Donald Trump despre armele nucleare ale Rusiei. „Ar apela la astfel de instrumente”

Vladimir Putin și Donald Trump ar fi avut o discuție despre armele nucleare ale Rusiei. Ba mai mult, liderul de la Kremlin i-ar fi dat de înțeles fostului președinte american că ar putea folosi aceste arme. Dezvăluirea a fost făcută de fostul director pentru Europa și Rusia în Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite ale Americii, Fiona Hill.

Ce discuţie ar fi avut Vladimir Putin şi Donald Trump despre armele nucleare ale Rusiei

În urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă a serviciilor nucleare din țara sa. Liderii occidentali și-au manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că Putin ar putea apela la astfel de arme în războiul din Ucraina, însă majoritatea experților sunt de părere că liderul de la Kremlin nu va ajunge să transforme războiul din Europa într-unul nuclear.

Fiona Hill, fostul director pentru Europa și Rusia în Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite ale Americii, a dat recent un interviu în care a dezvăluit că subiectul armelor nucleare a fost adus în discuție, într-una dintre întrevederile dintre Putin și Trump.

Într-una dintre ultimele lor întrevederi la care am participat și eu, Vladimir Putin i-a subliniat lui Donald Trump că Rusia are rachete hipersonice, iar fostul președinte i-a răspuns că și SUA vor achiziționa astfel de rachete. Vladimir Putin i-a spus că da, în cele din urmă, și SUA vor avea astfel de rachete, însă că Rusia este prima care le are. Sunt de părere că fostul președinte nu și-a dat seama la ceea ce se referea cu adevărat Vladimir Putin”, a declarat Fiona Hill.

Ce discuţie ar fi avut Vladimir Putin şi Donald Trump despre armele nucleare ale Rusiei. „Ar apela la astfel de instrumente”
Fiona Hill, fostul director pentru Europa și Rusia în Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite ale Americii

„Ar apela la astfel de instrumente”

Atunci când a venit vorba despre folosirea acestor arme în războiul din Ucraina, Hill a fost tranșantă și a spus că Rusia a folosit deja astfel de instrumente, la scara mică, ce-i drept, atunci când l-a otrăvit pe Alexander Litvinenko cu poloniu radioactiv.

Dacă cineva crede că Vladimir Putin nu ar folosi ceva ce este neobișnuit și crud, atunci ar trebui să se mai gândească încă o dată. De fiecare dată când te gândești că președintele Rusiei nu ar face așa ceva, de fapt, el chiar ar apela la aceste instrumente și, evident, dorește ca toată lumea să știe acest lucru”, a mai precizat Fiona Hill.

Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, iar arsenalul său ar cuprinde 4.447 de focoase, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și baze de bombardiere grele. Alte 977 de focoase strategice și 1.912 focoase non-strategice în rezervă fac parte din arsenalul Rusiei, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists.

Rusia este, în prezent, lider mondial pe piața de arme nucleare, cu 6.200 de arme de acest tip în total. SUA au 5.600, în timp ce Franța deține 290, iar Marea Britanie 225.

Moscova are 527 de rachete balistice intercontinentale (ICBM). Acestea pot atinge o viteză de 6,5 km pe secundă în aproximativ 10 minute de la lansare. Astfel, rachetele ar putea ajunge din Rusia în Marea Britanie, de exemplu, în doar 20 de minute.

Urmăriți Impact.ro și pe