Război Ucraina. Oraşul Mariupol, lăsat fără căldură şi curent de către ruşi. „Este genocid”

Andra Daoud 03.03.2022, 14:37
Război Ucraina. Oraşul Mariupol, lăsat fără căldură şi curent de către ruşi. „Este genocid”

Orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, a fost, încă de la izbucnirea războiului, una dintre țintele soldaților ruși. Atacurile asupra acestui oraș-port s-au intensificat în cursul zilei de miercuri, iar autoritățile locale spun că forțele armate ruse bombardează intenționat infrastructura civilă, pentru a lăsa orașul fără resurse. Rețelele de căldură, de apă și de curent sunt afectate de bombardamente, iar proviziile sunt din ce în ce mai greu de livrat.

Război Ucraina. Oraşul Mariupol, lăsat fără căldură şi curent de către ruşi

Administrația locală a municipiului Mariupol a declarat că orașul este lăsat fără căldură, apă și curent în urma atacurilor armatei ruse. Mai mult, este împiedicată aducerea de provizii sau evacuarea oamenilor. Consiliul local al orașului din sudul Ucrainei acuză Rusia că atacă intenționat infrastructura civilă și cataloghează actele militare drept „genocid”.

(Rușii) împiedică aprovizionarea cu mâncare, au făcut o blocadă, ca la Leningrad. De șapte zile, în mod intenționat, distrug infrastructura critică a orașului. Nu avem apă, lumină sau căldură. Suntem distruși ca națiune. Aceste este genocid împotriva poporului ucrainean”, se arată într-o declarație a Consiliului local Mariupol, potrivit Reuters.

Autoritățile locale au mai transmis că încearcă să facă un coridor umanitar pentru acest oraș și să refacă infrastructura.

Razboi Ucraina. Orasul Mariupol, lasat fara caldura si curent de catre rusi. Este genocid
Orașul Mariupol rămâne fără căldură și curent în urma bombardamentelor

Continuă atacul asupra Ucrainei, în a opta zi de război

După ce seara trecută orașul Herson, din sudul Ucrainei, a devenit primul mare oraș ucrainean cucerit de forțele ruse, lucru confirmat de primarul localității, atacurile asupra altor obiective strategice au continuat noaptea trecută. Șeful administrației locale le-a cerut oamenilor să rămână în case, spunând că rușii se află peste tot în oraș și că sunt periculoși.

De asemenea, autoritățile locale sunt depășite de numărul mare de victime, iar livrarea de alimente și medicamente devine din ce în ce mai dificilă în zonele aflate sub asediu.

Capitala încă rezistă, deși în noaptea de miercuri spre joi s-au auzit noi explozii, în jurul orei locale 3:00. Nu se știe clar care au fost țintele sau câte victime sunt, însă o conductă majoră de încălzire a fost avariată, potrivit unui oficial al Ministerului de Interne.

În timp ce atacurile asupra Ucrainei continuă, două delegații diplomatice vor negocia din nou pacea. O delegație de la Kiev și una de la Moscova se întâlnesc într-o nouă rundă de discuții, în jurul orei 14:00, potrivit responsabilului rus cu negocierile, Vladimir Medinsk. Întâlnirea va avea loc la Brest, în Belarus, acolo unde Lenin a semnat pacea cu Germania și a scos Rusia din Primul Război Mondial.

 

Urmăriți Impact.ro și pe