Ce cuprinde armistițiul propus de Nicolae Ciucă. Documentul trimis către USR și PSD

Iancu Andreea, Ana Ionescu 26.10.2021, 19:39

România se regăsește în continuare într-o criză sanitară și politică deopotrivă, după ce pandemia și jocurile politice au adus țara noastră într-un impas dificil de gestionat și depășit. Cu un guvern interimar în fruntea statului și zeci de mii de noi cazuri de infectări, sute de decese și spitale pline, țara noastră pare să plutească în derivă. Premierul desemnat Nicolae Ciucă, cea de-a doua propunere a președintelui Iohannis, după Dacian Cioloș, care nu a obținut majoritate în Parlament pentru un nou Executiv, speră să reușească învestirea unui guvern minoritar. De aceea, Ciucă a propus, prin documentul trimis către USR și PSD, armistițiul cu care speră să scoată țara din impas.

Armistițiul propus de Nicolae Ciucă pentru USR și PSD

Atunci când discuțiile din ședințe par să nu mai funcționeze, politicienii apelează la soluții clasice de comunicare. Marți, premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis o scrisoare către liderii partidelor parlamentare, în încercarea de a obține un armistițiu politic pentru gestionarea următoarelor luni. Cu o criză sanitară generată de pandemie, situații economice delicate și noi restricții, criza politică pare că accentuează și mai mult îngrijorările românilor. Armistițiul propus de Nicolae Ciucă pentru USR și PSD ar putea fi însă „luminița de la capătul tunelului”.

Premierul desemnat speră să primească susținerea parlamentară din partea USR și PSD pentru a putea învesti un guvern minoritar PNL-UDMR, după ce atât Uniunea Salvați România cât și Partidul Social Democrat au refuzat variantele propuse pentru a intra la guvernare. Nicolae Ciucă precizează faptul că acest pact este necesar în contextul blocajului cu care se confruntă țara noastră.

România este astăzi într-o situație grea din punct de vedere medical și politic. (…) De trei săptămâni țara noastră funcționează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eșuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredințată în urmă cu cinci zile, se lovește, din păcate, de un blocaj sever. Cel mai important lucru pe care îl pot face acum este apelul la conștiința dumneavoastră de cetățeni români, la patriotismul și rațiunea dumneavoastră, scrie acesta.

Nicolae Ciucă, armistițiul propus către USR și PSD
Nicolae Ciucă, premierul desemnat de președintele Iohannis

„Vă propun un armistițiu politic”

Nicolae Ciucă speră să aibă mai mult succes în Parlament, după ce Dacian Cioloș nu a primit credit pentru a forma un nou Executiv din partea partidelor parlamentare. Actualul premier desemnat își propune să determine USR și PSD să dea mâna pentru bine țării, astfel încât România să se poate „ridica pe picioare”, după ce a fost îngenunchiată de crizele sanitară și politică. Fără a ignora credințele partidelor, Ciucă își dorește ca acest armistițiu să fie unul provizoriu, până la ieșirea din impas.

Vă propun un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor. Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară. Cred că un armistițiu este soluția pentru ieșirea României din această criză, a mai scris premierul desemnat în scrisoarea trimisă liderilor PSD și USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...