Cum ar putea arăta guvernul Ciucă. Câțiva miniștri cheie rămân în funcție. Lista cabinetului

Ana Anitoiu 22.10.2021, 13:27
Cum ar putea arăta guvernul Ciucă. Câțiva miniștri cheie rămân în funcție. Lista cabinetului

Guvernul Ciucă ar păstra în funcție câțiva miniștri cheie. Fost prim-ministru interimar în luna decembrie şi în prezent ministru demis al Apărării, el speră să conducă un Guvern minoritar PNL – UDMR.

Lista miniștrilor din cabinetul lui Guvernul Ciucă

Update vineri, 22 octombrie 2021, ora 13:27. În Guvernul Ciucă, funcția de vicepremier va fi ocupată de Kelemen Hunor, președintele UDMR, conform unor surse ale Antena 3, care au dezvăluit și care ar fi lista de miniștri:

 • Ministrul Sănătății – Nelu Tătaru
 • Ministrul Educației – Sorin Câmpeanu
 • Ministerul Finanțelor – Dan Vîlceanu
 • Ministerul Transporturilor – Cristian Bușoi
 • Ministerul de Interne – Lucian Bode
 • Ministerul Muncii – Raluca  Turcan
 • Ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
 • Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
 • Ministerul Apărării – Nicoleta Pauliuc sau Rareș Bogdan
 • Ministerul De Externe – Bogdan Aurescu
 • Ministrul Energiei – Virgil Popescu
 • Ministrul Agriculturii – Adrian Cozma  / UDMR
 • Ministrul Mediului – Tanczos Barna
 • Ministrul Culturii  – Bogdan Gheorghiu/UDMR
 • Ministrul Sportului  – Eduard Novak

Președintele UDMR, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dat de înțeles că nu consideră că Nicolae Ciucă este cea mai bună variantă de prim-ministru, deoarece este militar. Politicianul l-a lăudat însă pe premierul desemnat pentru că ar fi poate singurul militar care a condus trupe în teatrele de război.

”Pe palierul politic e o problemă, şi acest lucru trebuie spus, mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în ţările democratice, niciun militar, fost militar, în retragere, nu a condus Guvernul“, a spus, joi, Kelemen Hunor.

Cum ar putea arata guvernul Ciuca. Cativa ministri cheie raman in functie
Nicolae Ciuca. Inquam Photos/ George Calin

Cum ar arăta Gubernul Ciucă

PNL vrea să conducă la Transporturi şi la Investiţii şi Proiecte Europene, două ministere-cheie, dar deocamdată nu au fost negociate persoanele care să ocupe aceste funcţii.

Conform unor surse din PNL citate de adevarul.ro, PNL va avea și Ministerul Justiției, pentru care sunt vehiculate două nume: Cătălin Predoiu şi Cristian Băcanu, dintre care primul ar fi agreat de președintele Klaus Iohannis. Nelu Tătaru ar putea reveni în funcția de ministru al Sănătății.

Deocamdată nu este clar ce ministere ar urma să fie conduse de reprezentanți ai UDMR, dar i-ar putea fi cedat cel al Culturii.

Robert Sighiartău ar putea căpăta o funcție ministerială, dar nu pentru portofoliul Muncii, ci pentru Energie sau Transporturi. Pentru cel din urmă minister este vehiculat numele lui Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte PNL, dar el nu își dorește să renunţe la funcţia de preşedinte al CJ Prahova.

La ministrul Finanțelor, conducerea nu ar mai fi atât de sigură pentru Dan Vîlceanu. Pe de altă parte, nu vor avea probleme cu menținerea în funcție: Sorin Cîmpeanu, Lucian Bode, Raluca Turcu, Bogdan Aurescu sau Virgil Popescu.

Florin Cîțu ar lipsi din formula cabinetului Ciucă deoarece ar avea în vizor funcția de președinte al Senatului, din care Anca Dragu ar urma să fie îndepărtată. Premierul demis a spus că Nicolae Ciucă a fost propunerea lui de prim-ministru, în ședința PNL, dar a refuzat să spună dacă președintele Klaus Iohannis i-a cerut acest lucru.

De fapt, conform acelorași surse, propunerea de premier ar fi fost indicată de Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă a fost desemnat să formeze un nou Guvern după consultări la care nu a mai existat o altă propunere de prim-ministru.

Urmăriți Impact.ro și pe