Dacian Cioloș spune că vrea refacerea coaliției. USR amenință PNL cu alegerile anticipate

Nicu Stan 25.10.2021, 16:30
Dacian Cioloș spune că vrea refacerea coaliției. USR amenință PNL cu  alegerile anticipate

Dacian Cioloș vrea alegeri anticipate în cazul în care USR nu va fi pus la guvernare. De altfel, președintele USR cere refacerea coaliției de guvernare, după ce premierul pe care nu-l dorea, Florin Cîțu, a ieșit din schemă. În schimb, premierul desenat Nicolae Ciucă i-a prezentat mandatul pe care îl are de la partid pentru formarea unui guvern minoritar.

Dacian Cioloș amenință cu alegeri anticipate. ”USR nu își pune problema să susțină un guvern minoritar”

Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat că premierul desemnat Nicolae Ciucă i-a prezentat mandatul pe care îl are de la partid pentru formarea unui guvern minoritar.

Astfel, Dacian Cioloș i-a transmis lui Nicolae Ciucă că USR susține guvernul doar dacă va fi parte a Coaliției de guvernare.

Cristian Busoi, vicepresedintele PNL
Cristian Busoi, vicepresedintele PNL

Dacian Cioloș, gata să refacă coaliția după ce Florin Cîțu a ieșit din schemă

”Nu știu de ce cred colegii din PNL că ne putem înțelege mai bine peste trei, patru luni. Noi trebuie să ne așezăm la discuții acum. La noi nu se pune problema așa. Noi am spus, după ce PNL propune un alt premier noi suntem gata să ne așezăm la masa discuțiilor. De ce să nu avem acum un guvern susținut de o majoritate politică și să avem un guvern minoritar?

În programul de guvernare al domnului Ciucă este și punerea în aplicare a PNRR. Pentru reformele acelea e nevoie de o majoritate care să treacă în Parlament proiectele de lege.

USR nu susține un guvern PNL-UDMR

USR nu își pune problema să susțină un guvern minoritar. Nu avem ce să discutăm despre portofoliile pe care vrea să și le împartă PNL cu PSD.

Nu știu dacă se va schimba mandatul de guvern minoritar. USR a făcut o propunere de premier și de guvern săptămâna trecută, noi am propus refacerea coaliției, dacă PNL vrea majoritate cu PSD e liber să o facă. Noi vom ști să ne facem treaba la fel de bine și din opoziție. Problema e ce oferim României și românilor.

Nicolae Ciucă are susținere pentru un guvern minoritar

Premierul mi-a spus foarte clar și disciplinat că mandatul dat de partid este să negocieze o susținere pentru un guvern minoritar și că nu are alt mandat. Nu mă iau după semne. Suntem oameni maturi și discutăm direct și deschis.

E suficient să exprime PNL un punct de vedere, eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției. Sigur, asta presupune ca PNL să aibă un mandat clar de negociere din partea Biroului Politic”, a declarat Dacian Ciloș.

Și PNL ia în calcul alegerile anticipate

PNL va avea o întâlnire luni seară unde va fi analizat stadiul discuțiilor pentru formarea unei majorități parlamentare. De asemenea, PNL, a anunțat că ia în calcul toate variantele, inclusiv cea a alegerilor anticipate.

”În acest moment există o decizie clară a Biroului Politic Național de a încerca o soluție cu un guvern PNL-UDMR, dar dacă discuțiile cu celelalte forțe politice nu duc la o rezolvare, avem și alternativa alegerilor anticipate, dar în condițiile criziei de acum nu știu cum vor privi românii o astfel de situație”, a declarat vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi.