Ce avantaje vor avea românii dacă țara noastră intră în Schengen. Ce schimbări vor avea loc

Anca Manolica 07.10.2022, 13:01
Ce avantaje vor avea românii dacă țara noastră intră în Schengen. Ce schimbări vor avea loc

Țara noastră îndeplinește de mai bine de 10 ani criteriile tehnice pentru aderare la spațiul Schengen. Cu toate acestea, procesul a fost blocat de mai multe ori la nivel politic, în Consiliul European. Iată de ce avantaje ar putea beneficia românii, dacă țara noastră intră în Schengen.

Ce s-ar schimba dacă România ar intra în spațiul Schengen

Până când se va lua o decizie prin vot privind intrarea României spațiul Schengen, o delegaţie va fi prezentă în ţara noastră pentru a vedea dacă s-au făcut progrese faţă de acum 11 ani. Deși vor urma mai multe runde de discuţii politice, șeful statului se declară optimist în ceea ce priveşte şansele României.

„Nu toate punctele sunt încă lămurite dar cred că de data asta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”, a declarat cu optimism Klaus Iohannis.

Avantajele aderării la spațiul Schengen

Aderarea la Spațiul Schengen este, de fapt, aderarea la un grup al țărilor în care nu mai există controalele de la frontierele interne între statele membre. Așadar, nu am mai sta la cozi la graniţă pentru a fi verificaţi, ci trecerea va semăna cu o călătorie în interiorul ţării. Nici pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor. Mai mult, regula se va aplica şi la mărfuri dar şi la capital.

Există şi patru ţări non UE în Schengen (Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein), în care românii vor putea sta trei luni ca turişti. De asemenea, se va putea lucra și locui într-un alt stat membru având aceleaşi drepturi ca ceilalţi cetăţeni. Şi studenţii vor putea studia afară, respectiv în statele din acest spaţiu.

Totodată, România va accesa sistemul comun de colaborare între organele de poliţie şi îşi va putea aduce acasă persoanele condamnate, mai uşor. De asemenea, țara noastră va accesul la sistemul de informații Schengen.

Țările din Spațiul Schengen, marcate cu albastru
Țările din Spațiul Schengen, marcate cu albastru

Dezavantajul acestei aderări îl reprezintă posibilitatea creşterii criminalităţii. Odată cu eliminarea controalelor de la granițe, ar putea creşte traficul de fiinţe umane, dar și numărul de imigranți care vor încerca să intre în spaţiul Schengen prin țara noastră.

Europarlamentar german: „Nu avem nevoie de România și Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”

Țara noastră îndeplinește de mai bine de 10 ani criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Cu toate acestea, procesul a fost blocat de mai multe ori la nivel politic, în Consiliul European, chiar dacă Parlamentul European și Comisia Europeană au susținut România.

Unii lideri ai UE au susținut ani la rând existența a mari probleme cu justiția și corupția, blocând astfel aderarea României la Schengen. Printre țările care s-au opus, de-a lungul timpului, se numără Germania, Franța sau Olanda.

Iar recent, un europarlamentar german a susținut în discursul său că România și Bulgaria nu ar trebui să fie nici în Uniunea Europeană, nici în spațiul Schengen. „Cum s-a putut așa ceva, o țară cu așa infrastructură, corupție, criminalitate să fi fost primită în UE? Nu avem nevoie de România și Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”, a spus eurodeputatul de extremă dreaptă Guido Reil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...