Câte zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de muncă? Ce prevede Codul Muncii, de fapt

Emanuela Pană 21.03.2023, 14:44
Câte zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de muncă? Ce prevede Codul Muncii, de fapt

Concediul de odihnă reprezintă un drept natural ce revine fiecărui salariat, indiferent de durata timpului zilnic de lucru, potrivit legislației în vigoare. Durata minimă a concediului anual de odihnă, stabilită de Codul Muncii, este de 20 de zile. Însă, câte zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de muncă?  

Cum se acordă concediul de odihnă în 2023? 

Având în vedere că în Codul Muncii au fost introduse recent noi drepturi ale angajaților, salariații români au ajuns să facă confuzie între acestea și zilele de concediu. Însă, noile drepturi sunt separate de concediul de odihnă, iar angajatorul este nevoit să le respecte.  

Vorbim, așadar, despre zilele libere pentru evenimentele familiale importante (de pildă, nunți sau înmormântări), zilele libere pentru urgențele familiale sau zilele libere pentru rezolvarea altor situații personale, care sunt complet independente de concediul de odihnă. 

Revenind însă la concedul de odihnă, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să știe că dreptul la concediu de odihnă plătit reprezintă un drept garantat tuturor salariaților. Potrivit art. 144 din Codul Muncii, acest drept nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.  

Care este durata concediului de odihnă anual?  

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, însă durata efectivă a acestuia se stabilește exclusiv prin contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile, după caz.  

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an, cu mențiunea că, dacă salariatul nu poate efectua, din motive justificate, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care are dreptul, angajatorul este obligat să acorde zilele de concediu de odihnă neefectuate într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu de odihnă.  

Compensarea în bani a concediului de odihnă anual neefectuat este posibilă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.  

Citește și: Concediu de odihnă 2023. Când trebuie depuse cererile de concediu și care sunt prevederile Codului Muncii?

Câte zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de muncă? 

După cum menționam și mai sus, concediul de odihnă anual reprezintă un drept al salariaților și corespunde obligației angajatorului de a-l acorda, indiferent de câte ore de lucru se efectuează zilnic. Înainte de a răspunde la întrebarea din titlu – Câte zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de muncă? – mai trebuie să lămurim un aspect.  

Cate zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de munca
Cate zile de concediu are un angajat cu 2 ore pe cartea de munca

Concret, vorbim despre salariatul cu fracțiune de normă. Potrivit Codului Muncii, salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat comparabil (salariatul cu normă întreagă al aceluiaşi angajator, care prestează aceeaşi activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial).  

Astfel, dacă numărul de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este mai mic decât numărul de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă, contractul individual de muncă este cu timp parțial. 

În Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL), la rubrica „Tip normă“ se alege „Cu timp parțial“, iar la rubrica „Tip interval repartizare“ se va selecta ore/zi, ore/săptămână sau ore/lună. La „Timp muncă“ se introduce manual numărul de ore (de exemplu, 2 ore). 

Potrivit art. 103 din Codum Muncii, salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parțial se bucură de aceleași drepturi ca și un salariat cu normă întreagă, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.  

În concluzie, salariatul care prestează activitate 2 ore pe zi va beneficia, la rândul lui, de minumum 20 de zile de concediu pe an. Așadar, durata concediului de odihnă anual se acordă proporțional cu perioada lucrată din anul calendaristic, în funcție de numărul de zile lucrate, iar nu de numărul de ore lucrate.  

Vezi și: Câte zile de concediu de odihnă am dreptul pe lună? Tot ce trebuie să știe angajații români

Cum se calculează concediul de odihnă? 

Numărul de zile de concediu de care poate beneficia un angajat la momentul efectuării cererii de concediu se calculează direct proporțional cu perioada lucrată din an. 

Exemplu: Dacă în contractul individual de muncă sunt prevăzute 20 de zile de concediu de odihnă/an, iar salariatul începe activitatea pe 01.04.2023, până la sfârșitul anului 2023 are dreptul la 15 zile de concediu (20 zile/12 luni = 1,66 zile pe luna *9 luni lucrate = 15 zile de concediu). 

Angajatorii care stabilesc o durată a concediului de odihnă mai mare decât minimul prevăzut de lege trebuie să menționeze durata acestuia în regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă, după caz. 

Durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare/an atât în cazul contractelor de muncă pe perioadă determinată, cât și în ceea ce privește contractele de muncă cu fracție de normă. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...