Care este cea mai bine cotată companie din România. Topul rușinos pentru țara noastră

Mihai Roșoiu 25.11.2020, 10:26
Care este cea mai bine cotată companie din România. Topul rușinos pentru țara noastră

Coface a întocmit un clasament al celor mai mari companii din Europa Centrală și de Est. În top 500 al celor mai rentabile societăți din această zonă a continentului găsim și câteva zeci de firme românești. Care este cea mai bine cotată companie din România este ușor de ghicit. Ceea ce este cu adevărat important se referă la locurile ocupate de companiile românești și la numărul total ce se regăsește în această ierarhie respectată în mediul afacerilor.

Care este cea mai bine cotată companie din România

Compagnie Française d’Assurance pour le Commerce Extérieur (Coface) este una dintre cele mai mari companii de asigurări de credite din lume, cu o cotă de piață estimată de 18% la nivel mondial. Bazându-se pe cifre exacte, societatea întocmește anual un top al celor mai mari firme care operează în diverse zone ale lumii. În Top 500 mari companii din Europa Centrală și de Est, regăsim și 58 de societăți din România.

Coface este totodată lider pe piața globală a asigurărilor de credite pentru exporturi, cu o cotă de piață de 25% în anul 2007. Coface este în același timp și o agenție internațională de rating. Este o subsidiară a companiei Natixis, al cărei capital social (Tier 1) a înregistrat cifră de 11,7 miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie a anului 2007.

România, printre codașele topului 500

Coface este prezentă și în România, unde este lider de piață în domeniul managementului riscului de credit. Coface Romania Credit Management SRL este specializată în servicii de rapoarte de credit, monitorizare a piețelor, recuperare debite, urmărire facturi și consultanță de risc. În anul 2008, segmentul informațiilor de credit asigura 55% din cifra de afaceri a companiei, iar managementul creanțelor asigura restul de 45%.

Care este cea mai bine cotata companie din Romania
Care este cea mai bine cotata companie din Romania

Trebuie menționat că acest clasament s-a realizat pentru anul 2019, iar veștile pentru țara noastră sunt rușinoase. Cifra de afaceri înregistrată de respectivele companii reprezintă principalul criteriu de clasificare în Top 500 CEE realizat de Coface.

Nicio companie din România nu se află în Top 10 CEE

Cifrele sunt dure pentru țara noastră, Față de anul 2018, România are mai puțin cu trei firme în top 500, iar cel mai important și trist lucru este că niciuna nu și-a făcut loc în primele 10 companii din Europa Centrală și de Est.

Care este cea mai bine cotată companie din România? E simplu de bănuit, așa cum spuneam și mai sus. Dacia ocupă locul 15 în acest clasament, după ce doi ani mai devreme se situa pe locul 13. OMV Petrom se află pe poziția 26, iar un loc mai jos se situează OMV Petrom Marketing. Rompetrol Rafinare și Kaufland mai ocupă locuri decente în această ierarhie.

Singura veste bună este că mai toate companiile românești prezente în acest clasament au înregistrat creșteri la cifra de afaceri. Plusul acestora însă nu a putut ține pasul cu ceea ce s-a înregistrat în alte țări din aceeași zonă a Europei. De aici și prezența scăzută a firmelor care operează pe teritoriul țării noastre și pozițiile ocupate de acestea.

Urmăriți Impact.ro și pe