Șomerii au luat cu asalt firmele de recrutare, panicați din cauza crizei sanitare

Mihai Roșoiu 30.10.2020, 08:06
Șomerii au luat cu asalt firmele de recrutare, panicați din cauza crizei sanitare

Șomerii din România au luat cu asalt firmele de recrutare. Panicați din cauza crizei sanitare, mulți oameni rămași fără locuri de muncă acceptă oferte mult sub nivelul de salarizare dorit. Situația din țară s-a schimbat radical față de aceeași perioadă a anului trecut.

Speriați de criză, șomerii apelează disperați la firmele de recrutare

A trecut vremea când românii erau selectivi și acceptau ofertele pentru un loc de muncă doar după ce analizau cu atenție condițiile. Dacă în septembrie 2019, piața joburilor din țară era mult mai ofertantă, criza din sănătate a schimbat radical lucrurile. Acum, oamenii rămași fără serviciu dau curs oricărei variante apărute în cale.

Nici salariul atractiv nu mai e un criteriu. Reprezentanții firmelor de recrutare spun că mulți șomeri au acceptat joburi mai prost plătite decât precedentele. Teama care s-a instalat în România după izbucnirea pandemiei de COVID-19 pare să fi venit mănușă pentru angajatori. Cererea mare venită din parte șomerilor, le permite patronilor să aleagă. Ba să și scadă plafonul salarial.

Somerii accepta locuri de munca pe bani putini
Somerii accepta locuri de munca pe bani putini

Datele oficiale arată clar că peste 30 la sută dintre românii, care și-au căutat un loc de muncă în ultima vreme, au acceptat oferte venite din alte domenii. Un exemplu este un tânăr absolvent de studii în medicină de laborator, care a acceptat un job în domeniul industriei lactatelor.

2020, anul pandemiei și al compromisurilor

Bogdan Badea, CEO eJobs a dezvăluit pentru Știrile ProTV că situația este schimbată îngrijorător în România. Pandemia de coronavirus i-a împins pe șomeri să facă multe compromisuri. Astfel, pentru a avea un loc de muncă, oamenii au acceptat slujbe mai puțin bănoase. Sau, o situație mult mai des întâlnită, locuri de muncă ce nu au legătură cu specializarea oamenilor:

“Dacă acum vorbim de aproape jumătate dintre candidaţi care acceptă aceste compromisuri, respectiv o poziţie sau un salariu sub pregătirea pe care le au în acest moment, anul trecut cred că vorbeam de sub 5%. Şi ar fi acceptat o poziţie sub ceea ce au acum doar dacă jobul era în străinătate.” , a precizat Bogdan Badea.

Firmele de recrutare, tot mai cautate de romani
Firmele de recrutare, tot mai cautate de romani

Șomerii au luat cu asalt firmele de recrutare, panicați de criza sanitară. Perspectiva pierderii locului de muncă i-a speriat pe mulți dintre ei. Astfel, în acest moment, pe piața din România se acceptă aproape orice job și orice salariu. Inclusiv un serviciu part-time este agreat de persoanele aflate în căutare de slujbă. Pentru a evita un colaps financiar, șomerii se grăbesc să fie de acord cu un salariu mult mai mic decât cel la care se gândeau inițial.

Urmăriți Impact.ro și pe