Ce salarii sunt în Elveția – ce muncitori români se caută și cum se trăiește în această țară scumpă

Daria Petrescu 13.11.2020, 16:38
Ce salarii sunt în Elveția – ce muncitori români se caută și cum se trăiește în această țară scumpă

Elveția este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome și este unul dintre locurile în care se trăiește cel mai bine. Salariile sunt mari, firmele mereu în căutare de muncitori, iar dacă ai șansa să prinzi un job acolo, ai scăpat de grija zilei de mâine. Astfel că, în ultima perioadă, tot mai mulți români au preferat să meargă să lucreje peste hotare.  Iată ce salarii sunt în Elveția și cum se trăiește în această țară scumpă.

Salariile în Elveția au crescut

Chiar dacă pare greu de crezut, există o țară, unde salariul minim pe economie a crescut neașteptat de mult. În ultimii ani, tot mai mulți români au părăsit țara pentru a se stabili în Elveția.

Încântați de salariile bune, cei mai mulți români ajung aici ca și muncitori în construcții. De asemenea, multe firme cunoscute în România, ne-au atras românii cu salarii frumușele, astfel că mulți dintre ei au mers să lucreze acolo. Contractele pot fi pe perioade determinate sau nedeterminat, în funcție de cum decide angajatorul.

Cele mai marii salarii medii din Europa se înregistrează în Elveția

În Geneva, salariul minim pe economie este cel mai mare din lume. Nimeni nu mai are voie să câștige mai puțin de 25 de dolari pe oră. Dacă facem un calcul rapid, după 8 ore pe zi de muncă și 22 de zile lucrătoare, un angajat ajunge să primească lunar 18.202 lei.

Astfel că, cele mai marii salarii medii din Europa se înregistrează în Elveția, de 5.600 de dolari pe lună, respectiv 4.200 de euro, după care urmează Luxemburg, cu un salariu net de 4.230 de dolari, iar în cele din urmă vine Irlanda, cu un salariu de 4.028 de dolari pe lună.

După introducerea salariului minim, Michel Charrat, președintele Grupului Transfrontalier European, a atras atenția asupra unui lucru important. El a declarat că acesta este primul pas pentru a combate efectele economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus.

„Noua lege a salariului minim se va aplică pentru aproximativ 6% dintre angajaţii din canton”

Pandemia ne-a arătat cum o parte a populaţiei elveţiene nu-şi permite să trăiască în Geneva. Noul salariu minim este o garanţie pentru a nu cădea sub pragul sărăciei”, a declarat acesta pentru The Guardian.

Situația a ajuns dezastruoasă în Geneva. Mulți dintre locuitori au ajuns să părăsească orașul pentru a se muta în Franța. Aceștia s-au săturat să trăiască la limita sărăciei.

„Noua lege a salariului minim se va aplică pentru aproximativ 6% dintre angajaţii din canton începând cu data de 1 noiembrie”, a declarat Mauro Poggia, un ales al cantonului, pentru CNN.

La 1 ianuarie 2020, salariul minim a crescut în România

Salariul mediu pe economie are și o importanță majoră pentru calcularea pensiilor. Sunt luate în considerare mai ales de investitori, atunci când vor să deschidă facilități de producție sau centre de servicii pentru diferite țări. De la data de 1 ianuarie 2020, salariul minim pe economie a crescut la 2,230 de lei brut, de la 2,080 lei cât era anul trecut.

Salariul minim pentru angajații care au absolvit studii superioare și care au un minimum de vechime în domeniul studiilor absolvite a rămas însă la 2.350 de lei, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

 

Urmăriți Impact.ro și pe