Care e secretul gogoşilor de altădată. Numai bunica le făcea aşa

Ioana Bucur 14.01.2022, 16:55
Care e secretul gogoşilor de altădată. Numai bunica le făcea aşa

Gustul copilăriei pentru mulți, desertul delicios pe care toată familia se bătea, dar pe care puțini reușesc să îl prepare: ba nu cresc suficient, ba se prăjesc prea tare, au forme ciudate, nici gustul parcă nu e același. Află care este secretul gogoșilor de altădată, făcute cum doar bunica știa.

Secretul gogoșilor de altădată

Rafturile magazinelor au o gamă uriașă de sortimente, de la cele clasice „românești”, până la „doughnuts-urile” americane. Cu toate că arată de parcă ar fi fost desenate, frumos colorate și cu modele spectaculoase în glazură, gustul nu se compară cu al celor făcute acasă de mama sau bunica.

O simplă căutare pe Google ne va afișa o listă lungă cu rețete de gogoși, iar cele mai multe promit rezultate delicioase. Totuși, multe încercări ajung să fie, de fapt, experimente culinare nereușite.

Până la urmă, care este secretul gogoșilor de altădată, pe care toată familia se bătea și care nu apucau să se răcească înainte de a se „evapora” din platoul pus de gospodina casei lângă vasul în care se prăjeau? Răspunsul ar putea fi strâns legat de ingredientele pe care le folosim. Să ne amintim că bunicile noastre puneau doar ingrediente simple, fără să apeleze la trucuri sofisticate sau arome care mai de care mai bizare. Iată un exemplu:

Ingrediente

  • 500 grame de făină
  • 250 mililitri de lapte
  • 50 grame de unt topit
  • 40 grame de zahăr
  • 10 grame de drojdie uscată
  • două ouă
  • un gălbenuş
  • esenţă de vanilie – opţional
  • coajă rasă de lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • un vârf de linguriţă de sare

Care e secretul gogoşilor de altădată. Numai bunica le făcea aşa

 

Mod de preparare

Se ia un bol suficient de mare și se toarnă în el laptele călduț, zahărul și drojdia uscată. Amestecați bine, folosind un tel sau o lingură, până când zahărul și drojdia s-au dizolvat, apoi lăsați să să odihnească în jur de zece minute. După ce observați că începe să se formeze spuma – semn că drojdia a început să acționeze – se adaugă cele două ouă plus gălbenușul (bătute înainte cu o furculiță), untul topit şi răcit, precum și coaja de lămâie. Se amestecă din nou și se pune și făina cernută.

Se omogenizează totul cu o lingură în jur de 10 sau 15 minute până obțineți un aluat lipicios. Acoperiți bolul cu folie şi lăsați la dospit 40 de minute la loc cald.

În timpul în care aluatul dospește, se taie hârtie de copt bucăţi pătrate şi se ung cu ulei. După ce aluatul a crescut suficient, vă ungeți bine mâinile cu ulei și rupeți secțiuni pe care le modelați după bunul plac, apoi le puneți pe câte o bucată de hârtie de copt le aplatizați puțin. Lăsați la dospit, din nou, de data asta pentru 20 de minute.

Într-o tigaie, se pune ulei să se încălzească şi se pun gogoşile uşor până se dezlipesc de pe hârtie, se prăjesc la foc potrivit întorcându-le mereu de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc. Se scot pe hârtie de bucătărie să se absoarbă excesul de ulei. Se pudrează cu zahăr când s-au răcit puţin, în funcție de preferințe, și se mănâncă cu poftă!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...