Carbonul a atins un preț record în Europa. Cât costă azi 1 tonă

Cătălina Burghelea 23.11.2021, 12:25
Carbonul a atins un preț record în Europa. Cât costă azi 1 tonă

În Europa, preţul de referinţă pentru certificatele de carbon a atins un nivel record. O tonă a ajuns să coste enorm, însă specialiștii se tem că noile restricţii impuse pe continent, din cauza creşterii cazurilor de Covid-19, ar putea limita avansul.

Carbonul a atins un nou nivel record

Carbonul a ajuns să coste peste 71 de euro (79,79 dolari) pe tonă, deşi îngrijorările legate de noile restricţii anti-Covid impuse pe continent ar putea limita avansul, potrivit Reuters.

Prețul carbonului din UE a atins, luni, 22 noiemebrie, maximul istoric. Perspectiva unor reglementări de mediu mai stricte, precum și o scurtă reducere a ofertei în această săptămână au împins piața la un nou record.

Care sunt cauzele principale

Prețul de referință al certificatelor de carbon a urcat la un maxim de 71,21 euro pe tonă, atingând un nou record pentru a şasea zi lucrătoare consecutivă. Temperaturile mai scăzute şi producţia de energie eoliană mai mică, din această săptămână, au lăsat mai mult loc pentru generarea de combustibili fosili, de aici și cerere mai mare de EUA (creditele pentru carbon), a declarat analistul Refinitiv, Ingvild Sorhus, potrivit news.ro.

”Aceasta fiind spuse, Europa fiind epicentrul pandemiei de Covid-19, îngrijorările legate de mai multe măsuri de izolare şi de activitate mai scăzută ar putea afecta pieţele şi, de asemenea, carbonul”, a spus specialista, adăugând că perspectivele generale rămân optimiste.

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină vor fi afectați de o nouă măsură a autorităților europene

Summit-ul ONU a avut un cuvânt de spus

Piața carbonului a fost stimulată de acordul privind comerțul global de carbon la Summit-ul ONU privind schimbările climatice de la începutul acestei luni și de creșterea prețurilor la gaze, care l-au ridicat peste nivelurile de rezistență tehnică, au spus analiștii.

Prețurile ridicate la gaz fac ca firmele de energie să ardă cărbune pentru energie electrică, care emite de două ori mai multă cantitate de dioxid de carbon decât dacă ar utiliza gazul, fapt care necesită mai multe permise de carbon.

Ce a sporit încrederea în piață

Un raport de la autoritatea europeană de reglementare financiară, ESMA, de săptămâna trecută, nu a găsit nicio dovadă de comportament anticoncurențial în comerțul cu emisiile de dioxid de carbon. Marcus Ferdinand, manager la firma de consultanță Thema din Oslo, Norvegia, a declarat pentru Reuters, prin e-mail, că raportul a sporit încrederea în piață, deoarece nu se aștepta nicio intervenție imediată din partea factorilor de decizie.

Piața ar trebui să rămână optimistă din punct de vedere structural, având în vedere generarea profitabilă de cărbune și interesul investitorilor instituționali, a precizat acesta, dar a anticipat o corecție pe termen scurt bazată pe probabilitatea unor restricții suplimentare legate de pandemia de coronavirus.

Piața carbonului din UE influențează prețul global

Când vine toamna, creșterea prețurilor la gaze poate însemna că, în această iarnă, se va arde mai mult cărbune pentru energie electrică și căldură, împotriva cotelor de carbon pentru a acoperi emisiile rezultate. Cererea va exploda.

Piața carbonului din UE (cea mai mare schemă de comercializare a certificatelor de emisii din lume) este considerată un precursor al prețului global al carbonului. Multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, se gândesc dacă să implementeze sisteme de stabilire a prețului carbonului ca o modalitate de a controla emisiile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...