Noul combustibil care ar putea înlocui benzina și kerosenul. Englezii l-au testat deja cu succes

Andra Daoud 18.11.2021, 20:24
Noul combustibil care ar putea înlocui benzina și kerosenul. Englezii l-au testat deja cu succes

Forțele Aeriene britanice au testat cu succes primul zbor folosind doar combustibil sintetic, obținut din hidrogen și carbon. Noul combustibil a fost creat de către compania Zero Petroleum și se numește UL91, iar vestea bună este că poate fi folosit fără să fie nevoie de o adaptare specială a motoarelor.

Combustibilul sintetic ar putea înlocui benzina și kerosenul

RAF (Royal Air Force) a stabilit un record Guiness, după ce a finalizat primul zbor cu o aeronavă folosind doar combustibil sintetic. UL91 este produs de compania britanică Zero Petroleum, folosind hidrogenul extras din apă și carbonul extras din dioxidul de carbon din atmosferă.

Procesul de extracție a substanțelor chimice folosite pentru sintetizarea combustibilului folosește doar surse regenerabile de energie, potrivit autorităților engleze. Un purtător de cuvânt al RAF a declarat că acest tip de combustibil îi poate înlocui pe cei clasici folosiți în aviație, fără să fie nevoie de o modificare a motorului.

Zborul care a marcat premiera a avut loc pe 2 noiembrie, iar aeronava care a folosit combustibilul sintetic a fost una model Ikarus C42. Avionul a efectuat un zbor scurt, în jurul aeroportului Cotswold de lângă Cirencester, Gloucestershire.

Noul combustibil poate fi folosit fără să fie făcute modificări la motor

Royal Air Force și-a propus să scadă emisiile de carbon cu 80-90% pe fiecare zbor, iar combustibilii sintetici ar urma să joace un rol major în propulsarea avioanelor de mare viteză în viitor.

Unele aeronave din flota RAF pot funcționa numai pe bază de energie electrică și hidrogen, însă avioanele de înaltă performanță au nevoie de combustibil lichid pentru a funcționa la capacitate maximă.

Noul combustibil care ar putea înlocui benzina și kerosenul. Englezii l-au testat deja cu succes
Noul combustibil care ar putea înlocui benzina și kerosenul. Englezii l-au testat deja cu succes

Reprezentanții Forțelor Aeriene din Regatul Unit descriu exercițiul de zbor care s-a încheiat cu succes drept o inovație importantă la nivel mondial.

În timp ce tehnologiile ecologice sunt viabile pentru multe platforme RAF, aeronavele de înaltă performanță necesită o alternativă de combustibil lichid, pentru a menține capacitățile operaționale.

Aceasta este prima inovație dintre multe, cu o serie de activități de cercetare și dezvoltare în desfășurare pentru a lua în considerare cât de viabili sunt combustibilii sintetici, fără a compromite performanța aeronavei, a declarat Jeremy Quin, membru al Ministerului Apărării, care se ocupă de achiziții.

RAF și-a propus ca până în 2025 să aibă prima bază aeriană Net Zero (cu zero emisii de carbon), iar până în 2040 să elimine complet poluarea produsă de aeronavele lor.

Înainte de folosirea combustibilului sintetic la primul zbor, RAF a făcut teste multiple și a constatat că motoarele funcționau la aceeași capacitate ca atunci când folosesc combustibili fosili, dar aveau o temperatură mai scăzută. Acest lucru înseamnă că folosirea combustibililor sintetici ar putea crește durata de viață a motorului, în timp ce scad emisiile de carbon.

Urmăriți Impact.ro și pe