Aerul dintr-un oraș de pe Glob este cuprins de un nor gros de fum, iar calitatea aerului este îngrozitor de afectată. Fumul toxic a cuprins capitala țării, ca urmare a scăderii temperaturilor și a vitezei cu care bate vântul, însă acesta se datorează arderilor de deșeuri agricole din jurul orașului. Situația este îngrijorătoare, iar populația este expusă pericolelor privind îmbolnăvirea de diferite afecțiuni respiratorii și chiar cancer.
Calitatea aerului respirat de cetățenii dintr-un oraș al lumii a ajuns cu mult sub nivelul normal, după ce un nor gros de fum toxic a cuprins străzile. Capitala indiană, New Delhi, are de suferit în această perioadă ca urmare a scăderilor de temperatură înregistrate și a faptului că viteza vântului s-a accentuat. Totodată, punctul de plecare al acestui nor de poluare a pornit de la deșeurile agricole arse în jurul orașului.
Din păcate, efectele acestui fum gros sunt devastatoare. Dincolo de faptul că a redus extrem de mult vizibilitatea, indexul calității aerului a atins nivelul de 461 pe o scală de la zero la 500, potrivit datelor furnizate de agenția pentru controlul poluării din India. Acest nivel are un impact puternic și asupra cetățenilor sănătoși, dar cu precădere asupra celor care au deja unele afecțiuni.
Particulele de tip PM 2.5 a crescut la un nivel alarmant. În ultimele 24 de ore, aceste elemente extrem de toxice au ajuns la o medie de 329 de micrograme per metru cub de aer. Din păcate, această particulă este suficient de mică încât să poată pătrunde în plămâni și să intre chiar și în fluxul sangvin. Ea poate provoca boli respiratorii grave și chiar și cancer de plămâni.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Totul se transformă într-un coșmar. Numărul focurilor care ard este între 3.000 și 5.000 și nu scade, a spus Gufran Beig, oficial guvernamental care se ocupă de monitorizarea calității aerului în India.
Oficialul indian a precizat că, într-adevăr, condițiile meteo au favorizat apariția acestui fum gros, însă susține că situația calității aerului se va ameliora. Începând de sâmbătă, meteorologii anunță o îmbunătățire la nivelul vremii. Cu toate acestea, calitatea aerului ar urma să rămână îngrijorătoare până pe 17 noiembrie. Însă, în lipsa combaterii incendiilor, situația se va agrava.
Deși cheltuie miliarde de rupii pentru a opri arderile deșeurilor agricole, care produc o poluare masivă în perioada iernii, autoritățile din regiune nu au avut prea mult succes. New Delhi rămâne astfel una dintre cele mai poluate capitale ale lumii, emisiile de carbon produse de vehicule, de centralele pe cărbune, de către fabrici și prin arderile de deșeuri și gunoi, scăzând dramatic calitatea aerului.
Cel mai scăzut nivel al calității aerului a fost înregistrat anul acesta, pe data de 5 noiembrie, în timpul festivalului Diwali, când cetățenii petrecăreți au aruncat cu petarde până când nivelul de poluare a urcat la 463 din 500.