Bogdan Stanoevici, uitat de actori şi de colegii de partid. Mai nimeni nu i-a adus o floare la capelă. ”Cred că a fost şi a rămas un singuratic, până la sfârşit!”

Alexandru Catalan 15.01.2021, 18:26

Bogdan Stanoevici, uitat de actori şi de colegii de partid. Trupul neînsuflețit al actorului Bogdan Stanoevici a fost depus azi la Capela Cimitirului Bellu. Doar câteva persoane au venit să-i aducă un ultim omagiu, dar printre ei nu s-au regăsit foști colegi de partid sau foști colegi de breaslă, cu care Bogdan a împărțit, ani de zile, o pâine.

Trupul  neînsuflețit al actorului va fi incinerat mâine: ”A fost ultima lui dorință”

Bogdan Stanoevici a fost răpus de COVID -19, cel puțin aceasta  ar fi varianta oficială, în dimineaţa de marţi, 12 ianuarie, cu doar zece zile înainte de a împlini 63 de ani. Regretatul artist va fi incinerat mâine dimineaţă, în ciuda prevederilor canoanelor bisericeşti care susţin că doar înhumarea  e singura cale permisă de a face marea trecere din această lume: ”A vrut să fie incinerat, a fost ultima lui dorință”, ne-a spus un apropiat de-al familiei.

Bogdan Stanoevici, uitat de actori si de colegii de partid
Trupul neinsufletit al lui Bogdan Stanoevici a fost depus la Capela Cimitirului Bellu

De altfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 5 iulie 2012, a menţinut în vigoare hotărârea din 15 iunie 1928, reconfirmată la 20 februarie 1933, conform căreia incinerarea este o practică necreştină, interzicând-o cu stricteţe şi subliniind că Biserica a practicat încă de la început şi până în prezent înhumarea, care corespunde învaţăturii creştine despre trup şi despre datoriile faţă de el, trup care trebuie să se întoarcă  în pământul din care a fost luat. Potrivit deciziilor bisericeşti, incinerarea ar avea conotaţii negative. Mai mult, arderea era una din cele patru pedepse cu moartea impuse de legea biblică pentru fapte condamnabile precum incestul, desfrânare sau aducerea de jertfe necuvenite divinităţii.

”Cred că a fost şi a rămas un singuratic, până la sfârşit. Nu l-am cunoscut foarte bine, dar am venit azi, aici, ca să ne mai salutăm o dată”

Trupul neînsufleţit al marelui artist a fost depus, ieri, la Capela Cimitirului Bellu. Lângă sicriu se aflau trei coroane din trandafiri roşii şi galbeni. ”Cred că a fost şi a rămas un singuratic până la sfârşit. Nu l-am cunoscut foarte bine, dar am venit azi, aici ca să ne mai salutăm o dată, aşa cum am făcut şi în toamna trecută în Piaţa Victoriei, când am protestat împreună faţă de abuzurile guvernului”, ne-a spus George, unul dintre cei prezenţi la căpătâiul celui trecut în neființă.

Stanoevici, candidat independent la ultimele alegeri prezidenţiale, s-a remarcat în ultimele luni prin poziţia sa împotriva folosirii măştii, ca măsură de protecţie împotriva efectelor actualei pandemii de COVID-19. El a fost prezent în vara şi toamna anului 2020 la diverse manifestări, mai mult sau mai puţin spontane, în Piaţa Victoriei, alături de persoanele care aleseseră să protesteze la adresa măsurilor guvernamentale pe tema combaterii COVID-ului.  Bogdan Stanoevici şi fosta sa colegă de la Circul de Stat, cântăreaţa Sanda Ladoşi, au deschis lista Partidului Ecologist la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, în circumscripţia Mureş, dar fără şanse de reuşită.

Alexandra Velniciuc: ”Bogdan a fost un om bun, un coleg și un partener de scenă generos”

Singura colegă de breaslă care a oferit detalii presei despre Bogdan Stanoevici a fost actriţa Alexandra Velniciuc, cei doi jucând împreună în ultimii ani fie la Teatrul Elisabeta, fie la Grădina de Vară. ”A fost un om bun, un coleg şi un partener de scenă generos. Îi mulţumesc că ne-a fost aproape. Dumnezeu să-l ia în paza sa!”, a scris Velniciuc pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe