Aproape jumătate dintre români, fără gaze la iarnă? E strigător la cer: „Stocurile sunt mai mici”

Stan Filon 16.09.2021, 09:45
Aproape jumătate dintre români, fără gaze la iarnă? E strigător la cer: „Stocurile sunt mai mici”

Specialiștii în energie vin cu un scenariu sumbru pentru România, care ar putea fi pus în scenă chiar din această iarnă! Aproape jumătate dintre români și instituții publice ar putea rămâne fără gaze naturale, în plin anotimp rece! Așadar, pe lângă faptul că gazul natural s-a scumpit în ultima perioadă, rezervele sunt mai mici cu 40%!

Stocuri de gaze suficiente pentru jumătate de populație, la iarnă

Specialiștii în energie trag un puternic semnal de alarmă și spun că România nu are rezerve de gaze suficiente pentru a trece cu bine peste iarna care stă să vină. Lipsesc aproximativ 40% din necesarul de care România are nevoie pentru a trece de iarnă, iar de vină este o directivă europeană care nu mai obligă distribuitorii de gaz să facă rezerve.

Ce înseamnă asta? Specialiștii spun că multe gospodării și instituții publice vor rămâne pur și simplu fără gaze sau o altă variantă ar fi ca gazul natural să fie raționalizat, mai exact să nu mai avem gaze naturale oricând, la orice oră din zi sau din noapte.

Stocuri de gaze suficiente pentru jumatate de populatie, la iarna
Stocuri de gaze suficiente pentru jumatate de populatie, la iarna

Distribuitorii nu mai sunt obligați să facă rezerve

Cei care vin cu acest scenariu sunt specialiștii din cadrul Asociației Energia Inteligentă. Acest prognostic sumbru a fost prezentat în contextul în care de anul viitor gazele naturale vor fi importate din Vest, în cantități mai mici și la un preț mai mare.

”Stocurile sunt întradevăr cu 40% mai mici decât anul trecut. Asta și datorită faptului că presiunea foarte mare a multinaționalelor i-a determinat pe cei de la Bruxelles să scoată o directivă care le permite să iasă din obligativitatea realizării stocurilor.

Ei au făcut acest lucru pentru că era un efort financiar, blocau niște bani, acum vedem că în situații extreme, adică criză suprapusă peste alte crize, stocurile sunt esențiale. Acest risc există, dar nu atât de marcant cât se spune pentru că, din fericire, alții au fost mult mai înțelepți decât noi. În cazul nostru și spre rușinea noastră, Ungaria a realizat un depozit de stocare de 7,5 miliarde de metri cubi la graniță cu România.

Şi vă reamintesc că în 2018 România, cea mai mare producătoare de gaze din regiune, a fost obligată în februarie să importe gaze din Ungaria și evident că ne-a dat la cel mai mare preț din piață. Franța nu respectat acest angajament. Franța are o reglementare națională prin care îi obligă pe furnizori și producători să stocheze”, a precizat Iulian Iancu, fost președinte al Comisiei de Industrii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...