Aproape jumătate dintre români nu au semnat contracte noi la energie și gaze naturale. Plătesc în continuare ”prețul de serviciu”

Stan Filon 08.09.2021, 16:23
Aproape jumătate dintre români nu au semnat contracte noi la energie și gaze naturale. Plătesc în continuare ”prețul de serviciu”

Românii nu s-au înghesuit să profite de liberalizarea pieței gazelor, dar nici a energiei electrice, iar asta se vede cu ochiul liber din datele statistice ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, care a publicat exact care este situația în acest moment.

Câți români au semnat contracte după liberalizarea pieței de energie și gaze naturale

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, aproape patru milioane de români nu au trecut încă pe piața liberă a energiei electrice. Mai exact, aceștia au preferat să nu facă efectiv nimic și să rămână la vechiul furnizor de electricitate, chiar dacă plătesc așa numitul tarif de serviciu universal.

Din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici, peste 4,9 milioane, respectiv 56%, au semnat un nou contract concurențial. Dintre aceștia însă, doar 10% au ales un alt furnizor, restul semnând un nou contract cu același furnizor. Restul de 44% nu au fcut nimic iar contractul s-a prelungit automat cu preţul de serviciu universal.

Cati romani au semnat contracte dupa liberalizarea pietei de energie si gaze naturale
Cati romani au semnat contracte dupa liberalizarea pietei de energie si gaze naturale

Facturile au explodat

În ceea ce privește gazul natural, situația stă și mai prost. Din patru milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%.

Numărul așa-numiților clienți inactivi sau pasivi se ridică la circa 2,3 milioane. Practic 57% dintre clienții casnici au preferat să nu facă nimic, deși piața gazelor naturale s-a liberalizat încă de la 1 iulie 2020. Şi ei beneficiază în continuare de alimentare cu gaze naturale.

Are sau nu legătura cu liberalizarea, cert este faptul că facturile la electricitte cât și la gaz natural vr crește puternic, în această iarnă. Premierul Florin Cîțu a avut recent o întâlnire pentru a discuta pe baza acestor creșteri anunțate deja.

„Am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci piață liberă, la piață concurențială și vreau să mă asigur că în România îndeplinim și condițiile unei piețe concurențiale. Pentru că până la urmă piață liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să și scadă”, a declarat premierul.

”Este un risc real să avem o creștere a prețurilor la iarnă”, a recunoscut premierul Florin Cîțu, la TVR. Vin și vești bune pentru românii aflați la limita suzistenței. Statul ar putea suporta și în această iarnă o parte din facturile la gaze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...