În urma unui comunicat de presă dat de către reprezentanții Gazprom, aceștia aduc la cunoștință faptul că s-a anulat transportul gazelor naturale pe teritoriul țării. Contractul a încetat prin acordul părților înainte de expirarea termenului.
Unul dintre cele mai istorice contracte pentru transportul de gaze naturale de pe teritoriul României, încetează a-și mai produce efectele. Potrivit acestuia, transportul de gaze prin conducta de tranzit T3 către alte țări încheiat cu Gazprom Export LLC (GPE), valabil până la data de 31.12.2023 a fost încheiat.
Potrivit comunicatului de presă de astăzi făcut de Transgaz, acordul a survenit de partea contractanților înainte ca acest contract să expire. Din același comunicat reiese faptul că firma română nu va avea parte de nici o pierdere financiară. Într-un raport înaintat Bursei de Valori București, Transgaz a anunțat că decizia a fost luată în sensul de a aplica anumite reglementări europene.
Reglementările europene se aplică în cazul conductelor de transport de gaze naturale T2 și T2. Aceste au în vedere și încheierea acordurilor cu operatorii de transport adiacenți cu privire la interconectările punctelor de intrare sau de ieșire ale acestor conducte.
La nivelul Comisiei Europene au fost purtate negocieri intense în acest sens. Discuțiile s-au materializat prin acordul de încetare a contractului.
„Negocierile intense purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC s-au materializat într-un Acord de încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terțe țări”, se arată în comunicat.
Potrivit companiei române, „acest Acord este de o importanță deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 și T3 și în același timp asigură protejarea intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3”.
„Acordul de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 și Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și creează premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România”, se mai arată în același comunicat.