Anunțul momentului făcut de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă la frontiera dintre Serbia și Kosovo

Redacția IMPACT 28.08.2022, 13:55
Anunțul momentului făcut de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă la frontiera dintre Serbia și Kosovo

Acord istoric între Serbia și Kosovo. Cele două țări din Peninsula Balcanică au încheiat „un acord privind libera circulaţie”,  după o escaladare a tensiunilor provocată de noile reguli administrative şi frontaliere impuse de Pristina. A fost rezolvată astfel o dispută etnică mai veche. Anunțul a fost făcut de către șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Sârbii din Kosovo, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosind cărţile lor de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, într-un mesaj pe Twitter.

De unde a pornit disputa dintre Serbia și Kosovo

Disputa a pornit de la declaraţia de independenţă a Kosovo, cu populaţie predominant etnic albaneză, faţă de Serbia în 2008, lucru pe care Belgradul a refuzat să îl recunoască, potrivit Mediafax.

Serbia şi Kosovo trebuie să ajungă la încă un acord cu privire la utilizarea foarte disputată a plăcuţelor de înmatriculare auto sârbeşti emise în nordul Kosovo, unde sârbii sfidează guvernul din Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor. Discuţiile purtate de trimişii UE şi SUA cu autorităţile din Serbia şi Kosovo nu au dat până acum rezultate concrete în privinţa problemei plăcuţelor de înmatriculare auto.

Acord între Serbia și Kosovo
Acord între Serbia și Kosovo

J. Borrell: Unele probleme sunt în continuare în suspensie

„Munca nu s-a terminat, unele probleme sunt în continuare în suspensie. Aştept de la cei doi lideri să continue să dea dovadă de pragmatism şi de spirit constructiv cu scopul de a rezolva problema plăcuţelor”, a precizat Borrell.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, după un deceniu de război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi.

De atunci, regiunea este scena unor fricţiuni episodice. Cei circa 120.000 de sârbi din Kosovo, dintre care o treime trăiesc în nordul teritoriului, nu recunosc autoritatea Priștinei, rămânând fideli Belgradului.

Urmăriți Impact.ro și pe