NATO trimite noi trupe în Kosovo, dacă conflictul cu Serbia escaladează. Cele două state poartă discuții pentru a reduce tensiunile

Beatrice Dumitru 18.08.2022, 10:35
NATO trimite noi trupe în Kosovo, dacă conflictul cu Serbia escaladează. Cele două state poartă discuții pentru a reduce tensiunile

Rivalele din timpul războiului, Serbia și Kosovo poartă discuții de criză la nivel înalt, după conflcitul izbucnit la începutul acestei luni. În acest context, NATO își va spori prezența de menținere a păcii în Kosovo în cazul în care va avea loc o escaladare a tensiunilor. Kosovo și-a câștigat independența față de Serbia în 2008.

NATO, cu ochii pe Kosovo și Serbia

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au izbucnit în această lună când Pristina a declarat că îi va obliga pe sârbii care locuiesc în nord, susținuți de Belgrad, să înceapă să folosească numerele de înmatriculare pentru mașini emise de guvernul kosovar. Situația s-a calmat după ce premierul de la Pristina Albin Kurti, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, a fost de acord să amâne noua regulă până la 1 septembrie, iar forțele NATO de menținere a păcii au supravegheat eliminarea blocajelor rutiere instituite de sârbi.

În aceast context, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că alianța își va spori forța de menținere a păcii în Kosovo dacă va exista o escaladare a tensiunilor cu Serbia, înaintea unei noi runde de discuții mediate de UE între cele două state vecine din Balcanii de Vest.

NATO trimite noi trupe în Kosovo, dacă conflictul cu Serbia escaladează. Cele două state poartă discuții pentru a reduce tensiunile
Jens Stoltenberg urmprește situația din Kosovo.

Avem, acum, o prezență semnificativă în Kosovo, aproape de 4.000 de trupe. Dacă este nevoie, vom muta forțele, le vom desfășura acolo unde este nevoie și ne vom spori prezența. Am crescut deja prezența în nord. Suntem gata să facem mai mult”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă după discuțiile cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles, potrivit Reuters.

Discuții între Serbia și Kosovo la Bruxelles

Rivalele din timpul războiului, Serbia și Kosovo poartă joi discuții de criză la nivel înalt, în încercarea de a detensiona situația din Balcani, unde Rusia a încercat să-și sporească influența pe fondul războiului din Ucraina. Însă președintele sărb Aleksandar Vucic a declarat că discuțiile cu premierul kosovar vor fi dificile, deoarece cele două părți nu sunt de acord în nicio privință.

Dar oficialii care supraveghează blocajul de zeci de ani dintre cei doi vecini speră că cel puțin va reduce retorica tot mai războinică venită din ambele părți. Și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA Ned Price a declarat că succesul discuțiilor de la Bruxelles „este o prioritate absolută” pentru Washington.

Toate problemele vor fi discutate și ar trebui să fie abordate prin dialogul facilitat de UE. Ambele părți trebuie să pună capăt ostilităților în acest moment și să acționeze în mod responsabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Nabila Massrali, citat de Euronews.

Vucic a spus că Serbia dorește să evite orice escaladare a situației, dar este important ca lumea să înțeleagă că există „o nouă generație de tineri” care văd Kosovo ca pe un teritoriu sârb și nu va mai „suporta teroarea”.

„Vom acționa atunci când va fi nevoie și vom acționa într-un mod proporțional, deoarece scopul nostru principal este să contribuim la reducerea tensiunilor și să asigurăm tuturor comunităților libertatea de mișcare, siguranța tuturor comunităților, inclusiv, desigur, sârbii din Kosovo”, a mai afirmat Jens Stoltenberg.

Kosovo și-a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării represive de la Belgrad. Dar Serbia consideră în continuare Kosovo parte integrantă a teritoriului său și neagă că a provocat tensiuni în zonă și acuză Pristina că a călcat în picioare drepturile sârbilor minoritari. Etnicii sârbi reprezintă 5% din populația de 1,8 milioane a Kosovo, care este 90% etnici albanezi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...