Anunțul care le dă fiori tuturor pensionarilor din România. Ce a putut să spună Florin Cîțu

Redacția IMPACT 26.05.2020, 12:48

Mărirea pensiilor, programată să se desfășoare, începând cu data de 1 septembrie 2020, reprezintă o chestiune ce ridică multe semne de întrebare. În contextul crizei actuale generată de pandemia de COVID-19, această majorare va adânci și mai mult deficitul bugetar al României și va avea un impact negativ asupra economiei românești.

Majorarea pensiilor cu 40%, tot mai nerealizabilă

Creșterea pensiilor stabilită pentru acest an ar crea mari dezechilibre pe bugetul de stat, explică ministrul Finanțelor Publice. Florin Cîțu a declarat ferm că nu există capital disponibil pentru a opera această majorare.

Creșterea pensiilor ar produce mari dezechilibre economiei românești. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Creșterea pensiilor ar produce mari dezechilibre economiei românești. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„O să vă spun o părere personală, este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate a bugetului, nu numai pentru 2020, ci și pentru 2021 și 2022. Pentru 2020 înseamnă un plus de 10 miliarde de lei la buget plus 30 de miliarde de lei în 2021, bani care nu există, bani care trebuie împrumutați!”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, potrivit Antena 3.

Nu este prima declarație de acest fel pe care ministrul Finanțelor Publice o susține. Mai mult Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal a transmis încă de acum câteva luni avertizări către Guvern, cu privire la gestionarea bugetului de stat. Dăianu transmite că acea creștere a pensiilor cu 40% pe care Guvernul încă o are în plan nu ar trebui realizată, pentru a nu produce dezechilibre și mai mari economiei, care se află deja într-o situație fragilă.

„Trebuie să recântărim toate cheltuielile, să amânăm din ele, inclusiv cheltuieli militare. În opinia mea, cheltuiala pentru sănătate echivalează cu cheltuiala pentru arsenal militar. Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente.

Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a declarat la începutul acestei luni, Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Potrivit celor mai recente previziune transmise de Comisia Europeană, PIB-ul va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021. În ceea ce privește deficitul bugetar, acesta este estimat să ajungă, în acest an, la 9,2%, urmând ca, în 2021 să atingă un maxim record de 11,4%, când va rămâne cel mai mare din toată Uniunea Europeană, arată datele furnizate Comisia Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe