ANAF pune tunurile pe românii cu bani din străinătate. Fiscul vrea să „strângă lațul” și mai mult în privința câștigurilor românilor care au bani în afara țării. De asemenea, conform unui proiect de lege, se dorește estimarea în vederea unei impozitări mai corecte a averilor considerate mari ale românilor, chiar dacă aceastea se află dincolo de granițele României, iar verificarea se va face până la nivelul rudelor și afinilor celor controlați.
ANAF ia „la puricat” averea românilor, chiar dacă aceasta se află în afara granițelor țării. Un proiect de ordin al preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este supus dezbaterii publice și vizează persoanele fizice din România care dețin averi mari, atât în țară, cât și în străinătate. Prin „avere mare” se va înțelege una a cărei estimare depășește 25 de milioane de euro.
Documentul emis, momentan spre dezbatere publică, statuează cum va estima ANAF averile mari ale românilor și maniera de notificare. Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF urmează să stabilească cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Pe lângă cetățenii fiscali principal verificați, vor fi analizate și fluxurile de bani ai soţilor, soţiilor, rudelor și afinilor acestora, până la gradul al doilea.
Potrivit ANAF, este considerată persoana fizică cu avere mare acea „persoană fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale“.
Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]a) bunurile imobile deținute;
b) bunurile mobile deținute;
c) activele financiare deținute.
ANAF notifică persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel puțin următoarele elemente: informații cu privire la îndeplinirea criteriului de avere; prezentarea elementelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe baza cărora s-a estimat averea; prezentarea abordării ANAF și a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.
În acest context, trebuie amintit că românii care au rezidența fiscală în țară, dar obțin venituri în străinătate, trebuie să depună declarația unică pentru a evita dubla impozitare. Dacă nu fac acest lucru riscă amenzi, iar ANAF poate emite o decizie de impunere din oficiu.
Angajații care lucrează fizic în România pentru companii care au sediul în străinătate au obligația să anunțe angajatorul, dar și ANAF. În acest caz este vorba despre salariații care lucrează în sistem remote. De exemplu, dacă un român angajat la o companie străină, revine în țară pentru câteva luni și lucrează de aici trebuie să anunțe acest lucru. Dacă nu o face, el vor plăti impozit în țara în care își are sediul compania.
Legea spune însă că impozitele și contribuțiilor ar trebui plătite în România în astfel de cazuri. Acești angajați ar putea primi notificări de la ANAF, iar dacă le ignoră riscă să primească amenzi și să plătească pe lângă impozit și dobânzi și penalități.
De asemenea, românii care au rezidența fiscală în țară și care realizează venituri în străinătate din dobânzi, dividende, câștiguri de capital și chirii, trebuie să depună declarația unică în România pentru a evita dubla impunere. Dacă fac acest lucru nu vor mai plăti impozit în țară, dacă cel achitat în străinătate este mai mare decât cel datorat în România. Dacă acesta este mai mic, atunci se va achita diferența.
De exemplu, dacă în străinătate impozitul pe dividente este de 3%, atunci se va achita în România o diferență de 2%, deoarece în țară acest impozit a fost de 5%, în anul 2022, potrivit avocatnet.ro.