O nouă declarație ANAF, obligatorie pentru românii care obțin venituri din chirii. Model de completare, unde trebuie depus documentul

Badea Violeta 10.01.2023, 23:40
O nouă declarație ANAF, obligatorie pentru românii care obțin venituri din chirii. Model de completare, unde trebuie depus documentul

Noi reguli pentru românii care obțin venituri din închirierea locuințelor. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, aceștia vor fi obligați să completeze o nouă declarație. Modelul de completare a fost publicat. Află din rândurile următoare unde trebuie depus documentul!

Anunț important pentru românii care obțin venituri din chirii. O nouă declarație devine obligatorie

Românii care au locuințe pe care vor să le închiriereze trebuie să țină cont de noi reguli începând cu anul acesta. Mai exact, aceștia vor trebui să complete o nouă declarație. De la 1 ianuarie 2023, aceasta devine obligatorie pentru înregistrarea contractului de închiriere.

De curând, ANAF a publicat modelul de completare al declarației și a precizat că proprietarii pot depune documentul la Registratura ANAF, prin poștă sau online.

Aceasta poate fi găsit pe site-ul instituției AICI. Contractul trebuie încheiat între ambele părți (proprietar și chiriaș), în maximum 30 de zile de când locuința a fost dată spre închiriere. De asemenea, ANAF menționează că modificările făcute ulterior trebuie adăugate.

Citește și ANAF scoate la vânzare un nou lot de mașini. Prețurile pornesc de la 2000 de lei, care este procedura de participare la licitație!

Noi reguli pentru romanii care inchiriaza locuinte
Noi reguli pentru romanii care inchiriaza locuinte

Din 2023, toate contractele de închiriere trebuie înregistrate la ANAF. Cine face excepție?

ANAF anunță că din data de 1 ianuarie 2023 toate contractele de închiriere vor trebui înregistrate. Noua regulă se aplică atât contractelor de închiriere încheiate începând cu prima zi a acestui an, cât și contractelor de închiriere existente deja.

Totuşi, vor exista şi anumite excepţii pentru cei care au terenuri în arendă sau închiriază camere și apartamente în scop turistic. Aceștia nu vor fi obligați să înregistreze contractele de închiriere.

Totodată, ANAF anunță că impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, tot începând cu data de 1 ianuarie 2023. Astfel, va fi eliminată deducerea de 40% acordată până la 31 decembrie 2022. Proprietarii care nu vor ține cont de noua regulă vor fi sancționați extrem de aspru. Amenzile se pot ridica până la 1.000 de lei.

Citește și Anunțul ANAF pentru românii care utilizează calculatoare vechi. Declarațiile fiscale nu se vor mai putea depune online!

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...