SPECIAL

ANAF poate da amenzi pentru neplata impozitelor la bugetul de stat timp de cinci ani. Analist financiar: „Trebuia de acum 30 de ani”. Pentru ce poți fi penalizat

Livia Ispas 01.07.2022, 08:30
ANAF poate da amenzi pentru neplata impozitelor la bugetul de stat timp de cinci ani. Analist financiar: „Trebuia de acum 30 de ani”. Pentru ce poți fi penalizat

Persoanele și firmele care nu depun la timp declarațiile fiscale și nu plătesc impozitele și taxele datorate la bugetul de stat pot fi amendate timp de cinci ani de la data la care încalcă aceste obligații, termen prelungit printr-o Ordonanță de Urgență, de la șase luni în prezent. Decizia vine la scurt timp după ce în instanță a fost câștigat un proces cu ANAF pentru aplicarea amenzii și după cele șase luni de prescripție. Analistul financiar Dragoș Cabat spune, pentru Impact.ro, că schimbarea termenului de prescripție arată că este nevoie de bani, dar precizează că pentru a crește gradul de colectare a taxelor sunt necesare în primul rând reducerea corupției și digitalizarea ANAF.

ANAF te poate amenda timp de cinci ani dacă nu plătești dările la stat

Proiectul de Ordonanță de Urgență adoptat de Guvern introduce o excepție de la regulile generale de prescripție prevăzute de OG 2/2001. Acestea prevăd că dreptul aplicării amenzii contravenționale se prescrie în șase luni de la data săvârșirii faptei, în cazul contravențiilor care se săvârșesc dintr-o dată (instantanee), respectiv în termen de șase luni de la data încetării săvârșirii contravențiilor în cazul contravențiilor continue (care durează în timp).

Agenția Națională de Administrare Fiscală aplica însă și înainte de OUG amenzi după cele șase luni de prescripție. În multe cazuri, persoane sau firme au primit amenzi prevăzute de Codul de procedură fiscală și după mai mulți ani de la nedeclararea obligațiilor fiscal sau neplata la timp a impozitelor și taxelor.

Recent, o firmă a câștigat în instanță procesul cu ANAF, pentru o amendă primită în 2021 pe motiv că nu a reținut și nu a plătit impozitul aferent veniturilor realizate de nerezidenţi în perioada 2015-2018.

ANAF a aplicat amenda argumentând că firma a comis o contravenţie continuă, în condițiile în care nici până la finalizarea inspecţiei fiscale nu a plătit impozitul datorat. Instanța a stabilit însă că amenda pentru nereţinerea şi neplata impozitului se prescrie în termen de şase luni, şi nu de cinci ani, cum au interpretat organele fiscale.

Taxele si impozitele cresc pentru bucuresteni

România este pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor

Analistul financiar Dragoș Cabat spune că schimbarea termenului de prescripție arată că este nevoie de bani, dar și că trebuie să existe o oarecare disciplină fiscală, pentru care până acum nu a fost voință politică să fie aplicată.

”Una este să dai posibilitatea cuiva să facă ceva și alta este să poată fi implementat și în practică. Ar fi un pas spre normalitate, trebuia aplicat acum 30 de ani, nu de acum”, spune Dragoș Cabat.

Analistul financiar a subliniat însă că pentru a crește gradul de colectare a taxelor, este nevoie în principal de reducerea corupției.

La noi, se pare că nu se pot aplica amenzi. Cine trebuie să scape, scapă. Se găsesc diverse modalități și după aceea se câștigă în instanță.

Trebuie să reducem corupția în România, în primul rând, să digitalizăm ANAF și să existe voință politică pentru lucrurile acestea. Nu trebuie să inventăm nimic, trebuie doar să copiem ce au făcut celelalte țări din Uniunea Europeană, dar să existe voință politică, altfel, vom discuta și despre 20 de ani pe același subiect”, susține Dragoș Cabat.

Analistul financiar a adăugat că procesul de digitalizare a ANAF, cu bani europeni, a început de acum foarte mulți ani, dar lucrurile au fost oprite.

”Faptul că nu a existat voință politică și lucrurile au fost oprite ne spune tocmai cât de mult își doresc guvernanții noștri cu adevărat să fie fiscalizată România. Este și o măsură a gradului de corupție. Altfel, lucrurile se pot face, pentru că tehnologia a avansat foarte tare”, a adăugat Dragoș Cabat.

Pentru ce poți fi amendat de ANAF și cu cât

Codul de procedură fiscal prevede că persoanele și firmele pot fi sancționate contravențional pentru:

  • nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de menţiuni – cu amendă de la 25.000 de lei la 27.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice;
  • neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege a bunurilor şi veniturilor impozabile sau a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora –  cu amendă de la 5.000 de lei la 7.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice;
  • nerespectarea obligaţiei de a pune la dispoziţia organului fiscal registre, evidenţe, documente de afaceri şi orice alte înscrisuri la locul indicat de organul fiscal – cu amendă de la 12.000 de lei la 14.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 2.000 de lei la 3.500 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice;
  • neîndeplinirea măsurilor dispuse în termenele şi condiţiile stabilite de organul de inspecţie fiscală – cu amendă de la 12.000 de lei la 14.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 4.000 de lei la 6.000 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt cuprinse între 50.000 lei şi 100.000 lei inclusiv;
  • nefurnizarea la termen de către contribuabil sau plătitor a informaţiilor periodice solicitate de organul fiscal – cu amendă de la 25.000 de lei la 27.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 6.000 de lei la 8.000 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei.

Amenzile fiscal se pot plăti la jumătate din minimul prevăzut dacă sunt achitate în cel mult 15 zile calendaristice. Calculul celor 15 zile începe din ziua următoare celei în care a fost dată amenda.

Urmăriți Impact.ro și pe