Alimentele pe care trebuie să le eviți cu orice preț în Postul Crăciunului. Acestea pot face foarte mult rău organismului

Andreea Bisinicu 17.11.2020, 18:09
Alimentele pe care trebuie să le eviți cu orice preț în Postul Crăciunului. Acestea pot face foarte mult rău organismului

Alimentele pe care trebuie să le eviți în Postul Crăciunului. Acestea pot face foarte mult rău organismului. Ce sfaturi ne dă Mihaela Bilic, medic nutriționist și care sunt fructele și legumele care pot substitui alimentele interzise.

Care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți cu orice preț în Postul Crăciunului

Alimentele pe care trebuie să le eviți în Postul Crăciunului. Odată cu începerea Postului Crăciunului, medicul nutriționist Mihaela Bilic îi sfătuiește pe români ce alimente să evite în această perioadă a anului, principalele fiind zahărul și uleiul.

„În afara postului spunem că mâncăm de dulce. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism. Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, a declarat Mihaela Bilic, potrivit celor de la antena3.ro

Medicul nutritionist recomanda sa nu consumam zahar si ulei in Postul Craciunului
Medicul nutritionist recomanda sa nu consumam zahar si ulei in Postul Craciunului

Cum este imunitatea legată de factorii de stres

De asemenea, Mihaela Bilic ne sfătuiește să consumăm cât mai multe legume în perioada postului Crăciunului, crude sau gătite la cuptor, cu cât mai puține grăsimi posibile.

„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a mai spus Mihaela Bilic

De asemenea, medicul nutriționist spune că stresul ne determină să mâncăm dulciuri sau alimente care nu sunt sănătoase. Ea adaugă că putem mânca și dulciuri, dar în cantități mici.

Urmăriți Impact.ro și pe