Alegeri parlamentare 2020. Cu ce acte merg la vot cei din Diaspora

Cristian Cojocaru 04.12.2020, 14:55
Alegeri parlamentare 2020. Cu ce acte merg la vot cei din Diaspora

Începând de mâine, votanții din străinătate vor putea merge și pune ștampila pe favoritul lor în Parlamentul României. Cu ce acte merg la vot cei din Diaspora și cum vor putea face dovada urmează a fi relatat mai jos.

Cu ce acte merg la vot cei din Diaspora

Alegătorii din străinătate se vor putea prezenta la orice secție de vot însă vor fi necesare mai multe acte pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Actele cu care vor merge cei din Diaspora la vot sunt reprezentate de actul de indentitate și un document care să ateste reședința lor din străinătate. Așadar, ca cetațenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării precum și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare să își poată exercita unul dintre drepturile fundamentale, vor avea nevoie de aceste acte.

Indiferent că documentul care atestă reședința în străinătate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie sau nu, ei vor avea în continuare posibilitatea să pună ștampila pe buletinul de vot. Potrivit uneia dintre deciziile Biroului Electoral Central, în momentul în care votanții se vor prezenta la cabinele de vot, documentul care atestă reședința în afara granițelor nu trebuie să fie în mod imperativ originalul. Sunt acceptate atât în format original, copie sau chiar format electronic, important este doar să fie atestată reședința.

Noile decizii ale Biroului Electoral Central
Noile decizii ale Biroului Electoral Central

 Prezentarea documentului ce atestă reședința nu se aplică pentru canditați

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe care a făcut o comunicare către secțiile de votare, dacă prevederile legislative ale statului emitent al documentului care atestă reședința în străinătate, sunt mai favorabile cu privire la procedură, acestea vor avea aplicabilitate cu prioritate. Cu maxim 48 de ore înainte de prima zi de votare, MAE va întocmi și va aduce la cunoștință în mod public, lista tuturor documentelor care pot atesta reședința în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 și care vor putea fi considerate în continuare valabile de către statul emitent.

Această condiție de prezentare a unui document care atestă reședința în străinătate, nu se aplică și pentru candidați. Se aplică doar în cazul în care aceștia candidează în circumscripția electorala pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara granițelor, personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate, militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate, precizează BEC, potrivit stirileprotv.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe