Alegeri parlamentare 2020. Măsurile sanitare pentru alegerile parlamentare 2020. Ce nu ai voie să faci în secția de vot

Stan Filon 30.11.2020, 20:23
Alegeri parlamentare 2020. Măsurile sanitare pentru alegerile parlamentare 2020. Ce nu ai voie să faci în secția de vot

Măsurile sanitare pentru alegerile parlamentare 2020. S-a aflat care sunt regulile de igienă pe are românii trebuie să le respecte în secțiile de votare, pentru evitarea infectării cu coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca au fost publicate masurile sanitare care se vor aplica la sectiile de vot din strainatate la alegerile parlamentare.

Vezi ce măsuri sanitare trebuie să respecți în secțiile de votare

Regulile aplicate în secțiile de votare din afara țării sunt similare cu cele care vor fi respectate și în țară, la scrutinul din dat de 6 decembrie. Printre regulile impuse de autorități se numără purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței de minim un metru între persoane, dezinfecția mâinilor, dar și a spațiilor și a suprafețelor și obiectelor folosite la vot. Aceste măsuri vor fi coroborate cu cele existente în fiecare stat sau localitate.

„Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca vineri, 20 noiembrie 2020, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Afacerilor Externe, cu avizul Autoritatii Electorale Permanente, privind masurile si actiunile de sanatate publica cu aplicabilitate la sectiile de votare organizate in strainatate pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor din 5-6 decembrie 2020”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, sambata, de MAE.

Au fost aprobate regulile sanitare care trebuie respectate in sectiile de votare din diaspora
Au fost aprobate regulile sanitare care trebuie respectate in sectiile de votare din diaspora

Românii din afara țării trebuie să respecte și regulile țărilor în care se află

Ordinul privind stabilirea masurilor sanitare care se vor lua pentru buna desfasurare a scrutinului din strainatate la alegerile parlamentare. Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării și limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România.

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către participanții la procesul electoral pe toata perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot;

– asigurarea distanțării fizice de minimum un metru între participanții la procesul electoral;

-dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral;

– sediilor secțiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare;

-dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

Vezi unde poți vota, dacă ești în afara țării

Aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședință, regiunea și localitatea în care este organizată sectia de votare din strainatate. In acest sens, MAE recomanda cetatenilor romani din strainatate sa isi insuseasca regulile din ordinul mentionat, sa se informeze din timp asupra masurilor de siguranta sanitara aplicabile la nivelul țării/regiunii de resedinta și sa respecte cu strictețe masurile și regulile stabilite in contextul pandemiei de COVID-19.

Totodata, MAE arata ca regulile de protectie individuala, de distantare fizica, de igiena si de acces in sectiile de votare vor fi afisate pe paginile de internet si de social media ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si in locuri vizibile in sediul sectiei de votare si in localul de vot. Totodata, personalul sectiilor de votare va depune toate eforturile pentru organizarea procesului de votare intr-o maniera sigura si eficienta.

În afara țării au foost organizate 748 de secții de votare organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020. AICI puteți vedea exact locațiile secțiilor de votare aflate în afara țării. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...