Adrian Năstase, cuvinte neaşteptate despre Ion Iliescu, după ce fostul președinte a rămas fără titlul de revoluționar. „Va rămâne în cărţile de istorie”

Stan Filon 13.06.2022, 19:18
Adrian Năstase, cuvinte neaşteptate despre Ion Iliescu, după ce fostul președinte a rămas fără titlul de revoluționar. „Va rămâne în cărţile de istorie”

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a vorbit despre ultima decizie luată de Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Secretariatul respectiv a aflat de-abia acum, după 33 de ani de la Revoluție, un lucru pe care toată România îl cunoștea. Mai exact, a aflat din presă și din CV-ul lui Ion Iliescu că fostul președinte al României a avut funcție în Partidul Comunist Român, așa că s-a decis să-i retragă acestuia certificatul de revoluționar.

Adrian Năstase, cuvinte neaşteptate despre Ion Iliescu

Ei bine, Adrian Năstase a vorbit despre decizia de retragere a titlului de revoluționar pentru Ion Iliescu și spune că aceasta este „destul de penibilă”. Spune că indiferent de atacurile politice la care a fost și va mai fi supus Ion Iliescu, acesta va intra în cărțile de istorie.

„Mi se pare un lucru nedrept (ce i se întâmplă lui Ion Iliescu – n.r.). Certitudinea mea este că Ion Iliescu va rămâne în cărțile de istorie, legat de schimbarea politică din România, din 1989, indiferent de felul în care va fi atacat politic sau nu. Povestea asta cu certificatul de revoluționar e destul de penibilă. Oricum Revoluția a fost ceva mai înainte decât Mineriada, nu știu dacă a avut și certificat de la Mineriadă, bănuiesc că nu.

Adrian Nastase, cuvinte neasteptate despre Ion Iliescu, dupa ce fostul presedinte a ramas fara titlul de revolutionar. Va ramane in cartile de istorie
Adrian Nastase, cuvinte neasteptate despre Ion Iliescu, dupa ce fostul presedinte a ramas fara titlul de revolutionar. Va ramane in cartile de istorie

„Este specific românilor”

Ar trebui să citim din când în când cartea lui Ion din 1984, felul în care se rescrie istoria, sunt lucruri care nu mai pot fi schimbate. Sigur că demonizarea unor oameni din trecut, de către cei care pe vremea aceea poate nici nu erau născuți, face parte din ceea ce este specific românilor. Dacă luați toate elementele de istorie și felul în care au fost cosiderați în istorie unul dintre oamenii importanți, cu statui, dărâmate, la noi nu pot să aibă statui decât eventual diverse personaje de maghiari. Noi, în timpul ăsta, ne distrugem propriile statui, propriile legende, propria istorie. De ce? Aici eu chiar nu înțeleg. Ion Iliescu poate că are defectele lui, dar este un om care a avut un rol extraordinar de important și la Revoluție, și ulterior.

În legătură cu Mineriada, sigur că putem să citim lucrurile într-un mod diferit, dar acum discutăm despre poveștile astea în condițiile în care la Guvern există un gard de protecție. Pe vremea aceea, cei care se plimbau pe acolo, intrau direct în Parlament. Armata era complet distrusă moral după evenimentele de la Revoluție și am urmărit lucrurile astea pentru diferite rațiuni, pentru că nu sunt chiar atât de simple cum par”, a precizat Adrian Năstase, la Realitatea PLUS.

Așadar, Ion Iliescu va rămâne fără certificatul de revoluționar, deși are „câteva” dovezi că s-a implicat activ în Revoluție, fiind în direct de la Televiziunea Publică pe parcursul întregii Revoluții din 1989. Adevăratul său rol încă nu a fost aflat însă, deoarece „Dosarul Revoluției”, în care Ion Iliescu e acuzat de infracțiuni împotriva umanității, a fost restituit de ÎCCJ la Parchetul Militar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...