Guvernul cere anularea carnetului de revoluționar pentru Ion Iliescu. Ce drepturi pierde fostul preşedinte

Badea Violeta 09.06.2022, 12:09
Guvernul cere anularea carnetului de revoluționar pentru Ion Iliescu. Ce drepturi pierde fostul preşedinte

Lovitură dură pentru Ion Iliescu! Guvernul a decis astăzi, 9 iunie, retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluției din 1989 pentru fostul președinte al României. În urma acestei hotărâri, fostul șef al statului pierde mai multe drepturi importante. Iată care sunt acestea!

Ion Iliescu rămâne fără titlul de revoluționar

Ion Iliescu a primit astăzi, 9 iunie, o veste foarte proastă! l Cel care s-a aflat la cârma României între anii 1992-1996 și 2000-2004 a rămas, în urmă cu puțin timp, fără titlul de revoluționar.

Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, aflat în subordinea Guvernului, a hotărât să îi retragă carnetul de luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989. Mai grav pentru fostul lider al statului este că rămâne și fără câteva drepturi extrem de importante. Iată care sunt acestea:

  • prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat;
  • atribuirea fără plată a locurilor de veci în cimitir;
  • acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale;
  • medicamente gratuite;
  • acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.
Titlul de revoluționar al lui Ion Iliescu, retras de Guvern
Titlul de revoluționar al lui Ion Iliescu, retras de Guvern

Teodor Mărieș, atac dur la adresa lui Ion Iliescu

După aflarea veștii, activistul civic anticomunist Teodor Mărieș a ieșit la rampă cu câteva declarații dure la adresa lui Ion Iliescu. Acesta l-a numit pe fostul șef al statului criminalul numărul 1 din decembrie 1989.

„Noi am făcut această sesizare. Asociația 21 Decembrie a făcut această solicitare încă din primele zile ale lui ianuarie 1990. Încă din final de decembrie am contestat. Klaus Iohannis a aprobat legea că activiștii de partid nu pot beneficia de indemnizație de revoluționar și în sfârșit s-a făcut dreptate.

Ion Iliescu nu este revoluționar, este criminalul nr. 1 din decembrie 1989. Faptele nu se prescriu. Din păcate, autoritățile statului până acum nu prea ne-au sprijinit pentru clarificarea istoriei și pentru a face dreptate îngerilor din cer care au murit pentru libertate”, a precizat Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, la Realitatea PLUS.

Precizăm că în 1971, Ion Iliescu a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcția de conducere deținută la UTC al PCR,

„Comisia constată că sunt îndeplinite condițiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin legea 242 pentru a deține calitatea de LRM conform textului de lege.

De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român, motiv pentru care, în unanimitate, decide demararea proccedurii administrative de anulare a certificatului LRM.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...