Adrian Năstase a fost cel de-al 59-lea premier al României, din decembrie 2000 până în decembrie 2004, perioadă în care țara noastră a aderat la NATO. În contextul războiului din Ucraina, fostul politician a vorbit despre o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, după ce România intrase în Alianța Nord-Atlantică.
Pe 24 februarie, Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina pe care l-a numit o „operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare”. Occidentul a răspuns acțiunii Rusiei cu sancțiuni dure care au băgat în corzi economia Rusiei.
Invazia din Ucraina a spulberat pacea din Europa și toată lumea este cu ochii pe ce se întâmplă cu țara căzută victimă Rusiei. În acest context, fostul premier al României Adrian Năstase a povestit că în vara anului 2004 a fost în vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, după ce România fusese acceptată în NATO.
„A fost o întâlnire foarte bună. (…) Am discutat inclusiv problema tezaurului. În povestea asta, îți spun care părerea mea. Chestiunea tezaurului se va rezolva cu Rusia, atunci când temperatura relațiilor politice cu Rusia va fi mai ridicată. Acum șansele sunt și mai mici decât acum două luni. A fost o discuție absolut normală și mai ales că veneam pe momentul în care fusese ratificat tratatul româno-rus. Și mai mult, întâlnirea venea după ce România fusese acceptată în NATO”, a declarat fostul premier pentru ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă de Gândul.
Adrian Năstase a vorbit și despre motivul care l-a determinat pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina. El este de părere că extinderea Occidentului spre flancul estic și frustrările legate de destrămarea imperiului URSS, în anul 1991, l-au făcut pe liderul de la Kremlin să intre în țara vecină.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Occidentul s-a extins spre est, dar geografic lucrurile s-au dus până în curtea Uniunii Sovietice, iar frustrările legate de URSS, de istoria unui imperiu care s-a destrămăt, toate și-au pus amprenta și au izbucnit în momentul în care, în 2008, s-a lansat ideea că Georgia șu Ucraina să intre în NATO. Acest lucru însemna că se puteau crea baze militare acolo și se puteau aduce echipamente militare cu care să lovească teritoriul Rusiei”, a adăugat Adrian Năstase.
Între 1990-1992, Adrian Năstase a ocupat funcția de ministru de Externe din partea FSN, apoi a fost președinte al Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006. Fostul politician a candidat și la președinția României în 2004, dar a fost învins în al doilea tur de scrutin de Traian Băsescu.