13 județe din România, lovite de un fenomen meteo. Când se va întâmpla, e alertă

Ioana Bucur 11.12.2021, 14:46
13 județe din România, lovite de un fenomen meteo. Când se va întâmpla, e alertă

Mesaj de ultim moment de la Administrația Națională de Meteorologie care a emis, sâmbătă, o nouă informare de vremea rea. Atenționarea ANM cuprinde 13 județe din România. Ce fenomene meteo periculoase au fost anunțate și care sunt zonele vizate.

13 județe din România, vizate de o nouă avertizare ANM

Iarna se pregătește să își intre în drepturi, în aproape jumătate din regiunile țării. ANM a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi ninsori și viscol. Meteorologii au anunțat un cod galben de ploi și ninsori puternice și Oltenia, Muntenia, Banat și Moldova și un cod portocaliu de ninsori abundente și viscol la munte, valabil pentru 13 județe.

Avertizările transmise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie intră în vigoare de sâmbătă, de la ora 14:00, și vor fi valabile până duminică seara, în jurul orei 20:00. În acest interval, se așteaptă ploi și ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului.

Potrivit ANM, temporar, vor fi averse în cea mai mare parte a țării. Sâmbătă după-amiază va ploua în aproape toate regiunile sudice, precipitațiile cuprinzând restul teritoriului în noaptea de sâmbătă spre duminică. La munte vor fi precipitații mixte, dar treptat în cursul nopții la altitudini de peste 1700 de metri, vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

De duminică dimineață, în Banat, precum și în vestul și sudul Crișanei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Precipitațiile vor fi moderate cantitativ, iar pe tot parcursul intervalului se vor acumula în general 15 – 25 l/mp. Temporar, în regiunile vestice, sudice și la munte vor fi intensificări ale vântului în general de 50 – 55 km/h, cu viteze mai mari în zona montană înaltă.

13 județe din România, lovite de un fenomen meteo. Când se va întâmpla, e alertă
Alerta meteo ANM

Cod galben și cod portocaliu

O avertizare Cod galben a fost emisă pentru zonele deluroase din Oltenia şi Muntenia, unde va ploua însemnat cantitativ, dar şi pentru sudul Banatului şi local Moldova, unde la început vor fi ploi, apoi vor predomina ninsorile, în special în zona de munte. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 40 l/mp.

Codul portocaliu de precipitaţii abundente emis de ANM vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Meteorologii anunţă ploi, iar la altitudini de peste 1700 m urmează să ningă, ceea ce va favoriza depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Vântul va prezenta unele intensificări, cu rafale de peste 80 – 100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii. Cantităţile de apă vor depăşi 50 – 60 l/mp şi pe suprafeţe mici 70 l/mp.

Județele vizate sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna și Vrancea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...