Fenomene meteo periculoase în mai multe zone din țară. Alertă imediată de la ANM

Cătălina Burghelea 08.12.2021, 08:28
Fenomene meteo periculoase în mai multe zone din țară. Alertă imediată de la ANM

Este alertă meteo nowcasting pentru mai multe județe din România! Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineaţă, atenţionări imediate Cod galben de vânt puternic, ploaie și polei. Avertizările de fenomene periculoase imediate vizează mai multe zone din țară, multe dintre ele din Moldova.

Alertă ANM de Cod galben

Dacă la munte este deja iarnă în toată regula, în alte zone, ninsoarea este înlocuită de precipitații. ANM a anunțat că vântul va bate cu putere în zone din judeţele Constanţa, Tulcea şi Mehedinţi, iar în cinci județe din Moldova va ploua și se va forma polei. Șoferii, dar și pietonii trebuie să aibă mare grijă la cum merg, pentru a nu exista riscul unui accident sau fracturi.

Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut în această dimineață, 8 decembrie, atenţionări nowcasting Cod galben de vânt puternic în zone din judeţele Constanţa, Tulcea şi Mehedinţi, şi de ploaie slabă şi polei în cinci judeţe din regiunea Moldovei. La malul mării, vântul va bate cu putere, unde se vor atinge rafale de 55 – 65 km/h, în timp ce în mai multe zone din nord-estul României își va face prezența poleiul, din cauza precipitațiilor și a temperaturilor scăzute.

Ce zone sunt vizate de atenționări imediate

Potrivit meteorologilor ANM, până la ora 10:00, în zona de litoral a judeţelor Constanţa şi Tulcea se vor semnala intensificări temporare ale vântului, unde se vor atinge rafale de 55 – 65 km/h. Fenomene meteo similare vor persista, până la ora 9:00, în partea de SV a României, în zona joasă a judeţului Mehedinţi. Românii care vor ieși din case vor resimți frigul cauzat de vântul puternic, așa că nu trebuie să pleci la drum fără îmbrăcăminte adecvată acestui sezon de iarnă.

ANM a emis alerta meteo de ploi

Unde va fi polei și va ploua

Tot până la ora 9:00, în nordul Moldovei, mai exact în judeţul Botoşani, respectiv în localităţile: Flămânzi, Ungureni, Albeşti, Truşeşti, Ştefăneşti, Coţuşca, Lunca, Rădăuţi-Prut, Copălău, Călăraşi, Avrămeni, Gorbăneşti, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniş, Vlăsineşti, Todireni, Mileanca, Prăjeni, Suliţa, Dângeni, Santa Mare, Ştiubieni, Drăguşeni, Durneşti, Dobârceni, Mihălăşeni, Blândeşti, Viişoara, Hăneşti, Săveni, Ripiceni, Româneşti, Mitoc, Adăşeni şi Răuşeni, sunt anunțate ploi slabe şi depunere de polei.

Fenomene meteo periculoase și în Moldova

Până la aceeaşi oră se află sub Cod galben de ploaie şi polei judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea și Galați.

Avertizările de fenomene periculoase nowcasting (imediate) se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

România, lovită de ploi

De altfel, precipitaţiile sub formă de ploi şi ninsori vor cuprinde toată România, informează Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Începând din noaptea de luni spre marţi (6/7 decembrie), aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud-vest şi va cuprinde toate regiunile. La munte va ninge, în centrul, nordul şi nord-estul ţării treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă”, a precizat ANM.

Cantitatea de precipitații va fi moderată în sud-vestul țării, unde se vor acumula cantităţi de apă de 15 – 20 litri/mp şi izolat 30 litri/mp. Îndeosebi în Transilvania, precum şi în centrul şi nordul Moldovei, pe arii restrânse se va depune polei. În zona montană înaltă va ninge şi se va depune un nou strat de zăpadă. Vântul va viscoli ninsoarea, spulberând zăpada.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...