Alertă ANM. Vremea se schimbă radical în aproape toată ţara. Avertismentul meteorologilor

Ioana Bucur 09.12.2021, 12:28
Alertă ANM. Vremea se schimbă radical în aproape toată ţara. Avertismentul meteorologilor

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă alertă de fenomene meteo severe. ANM anunță că vremea se va schimba radical în aproape toate regiunile țării. În ce interval va fi în vigoare codul galben.

Alertă ANM de vreme rea

Meteorologii ANM au emis, începând de joi, de la ora 12:00, cod galben de vânt puternic, fiind vizate aproape toate regiunile țării. Astfel, până vineri, 10 decembrie, ora 06:00, în sudul Banatului şi în Carpaţii Meridionali vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60 – 80 km/h, iar pe creste de peste 90 – 100 km/h, spulberând zăpada.

„Unele intensificări ale vântului se vor semnala şi în restul Banatului, dar pentru intervale mai scurte de timp”, a transmis ANM.

Codul galben va continua vineri, între orele 08:00 – 22:00, în Dobrogea și în estul Munteniei.

„Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 55 – 65 km/h, iar în zona litoralului şi a deltei de peste 70 km/h”, a mai transmis ANM.

Județele vizate de codul galben de vânt puternic emis de meteorologi sunt: Alba, Argeş, Brăila, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea.

Alertă ANM. Vremea se schimbă radical în aproape toată ţara. Avertismentul meteorologilor

Ninsori în Moldova și în Transilvania

Miercuri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsori în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău şi la munte.

Astfel, anunța ANM, până la ora 18.00, în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău şi la munte urmau să se înregistreze ninsori moderate cantitativ.

„În restul Moldovei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi se va depune polei. Precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare vor fi şi în estul Munteniei, pe arii restrânse se va depune strat de zăpadă şi se va forma polei”, a transmis, miercuri, ANM.

Potrivit meteorologilor, în toată zona vizată, au fost așteptate intensificări ale vântului cu viteze în general de 50 – 60 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea.

Fenomene meteo asemănătoare au fost semnalate temporar şi în Dobrogea.

La începutul săptămânii a fost emisă o o informare de precipitaţii, intensificări ale vântului şi polei, valabilă până miercuri seară.

Potrivit ANM, de luni seară, de la ora 22.00, până miercuri la ora 18.00, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud-vest şi va cuprinde toate regiunile şi se vor acumula cantităţi ce vor depăşi 15…20 l/mp şi pe arii restrânse, în special în jumătatea de sud-est, 30…40 l/mp.

„În zonele de deal şi de munte şi local în centrul, nordul şi nord-estul ţării vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi lapoviţă, iar în regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ploile. Se va forma polei pe arii restrânse în Transilvania şi Moldova”, a transmis ANM.

De marţi dimineaţă, de la ora 06.00, până miercuri seară, în sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei precum şi în zonele de munte vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare.

„Se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană şi submontană. În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse şi în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea”, a mai transmis ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...