Vom avea prețuri reglementate la energie? Guvernul se pregătește să schimbe legea

Ana Anitoiu 23.09.2021, 11:20
Vom avea prețuri reglementate la energie? Guvernul se pregătește să schimbe legea

Legea energiei ar putea fi modificată în curând, după ce Ministerul de resort a pregătit un proiect de ordonanță de urgență cu obiectivul de a se respecta în țară Directiva UE 2019/944. Iată care va fi efectul asupra prețurilor.

Ce prevede actuala Lege a energiei

În prezent, Legea energiei prevede că atunci când există dezechilibre considerabile între cerere și ofertă și disfuncționalități evidente ale pieței, Guvernul poate interveni. Mai exact, la propunerea ANRE și cu avizul Consiliului Concurenței, Executivul are puterea să limiteze creșterea exagerată a prețurilor.

De asemenea, Guvernul poate bloca prețurile la energie electrică pentru cel mult șase luni. Această perioadă poate fi prelungită succesiv pentru perioade de până la trei luni, cât timp situațiile problematice persistă.

Executivul poate fixa o limită superioară a prețului și poate să limiteze venitul din activitatea reglementată. Costurile recunoscute și amânate se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă.

Vom avea preturi reglementate la energie? Guvernul se pregateste sa schimbe legea
Bancnote de 50 de lei numarate de o persoana

Ce modificări aduce proiectul de ordonanță de urgență

Însă, proiectul elaborat de Ministerul Energiei schimbă cea din urmă prevedere și elimină complet normele referitoare la recuperarea costurilor.

„La propunerea ANRE și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate interveni în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili

sau afectați de sărăcia energetică, după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

De asemenea, acest proiect prevede că Guvernul, la propunerea ANRE, poate interveni în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice către clienții casnici, precum și către microîntreprinderi.

Această prevedere se referă la acei clienți și acele microîntreprinderi care nu beneficiază de intervenții publice în stabilirea prețurilor pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică.

Regulile pentru intervențiile publice în formarea prețurilor

Totodată, proiectul de ordonanță de urgență conține o serie de reguli ce trebuie să fie respectate la toate intervențiile publice în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice. Acestea sunt:

  • să fie făcute într-un interes economic general, fără să depășească ceea ce este necesar pentru atingerea acestuia;
  • să fie nediscriminatorii, clar definite, transparente și verificabile;
  • să nu aibă drept consecință costuri suplimentare într-un mod discriminatoriu;
  • să fie limitate în timp, precum și proporționale în privința beneficiarilor;
  • să asigure accesul egal la clienți al operatorilor economici din domeniul energiei din Uniune, potrivit profit.ro.

Recent, Guvernul a publicat o schemă de compensare a facturilor crescute la energie. Această schiță arată că gospodăriile cu consumuri situate între 30 și 200 KWh lunar vor primi de la stat 18 bani/KWh lunar, sub formă de reducere a datoriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...