Cine va beneficia de compensare la factura la electricitate. Explicațiile date de Ministrul Energiei

Nicu Stan, George Capoeanu 31.08.2021, 17:40
Cine va beneficia de compensare la factura la electricitate. Explicațiile date de Ministrul Energiei

S-a anunțat cine va beneficia de compensare la factura la electricitate. Statul  va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu data de 1 noiembrie, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Compensarea la factura de curent devine realitate. Ministrul Energiei a făcut anunțul. Cine va beneficia de ajutor la plata facturii de energie electrică

Guvernul va ajuta românii cu venituri medii sau consum mediu compensnd facturile la electricitate. Ajutorul va fi oferit începând cu data de 1 noiembrie a acestui an, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul întâlnirii cu premierul Florin Cîţu şi reprezentanţi ai ANRE, OPCOM, transelectrica şi Consiliul Concurenţei despre creșterea prețului la energie.

”Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat ministrul Energiei, conform Agerpres.

Statul va plati o parte din facurile romanilor cu venituri mai mici
Statul va plati o parte din facurile romanilor cu venituri mai mici

Câte gospodării din țară consumă până în 1000 de kWh pe an

Virgil Popescu a precizat că, în România, sunt aproximativ 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Virgil Popescu a susţinut că această compensare se va face chiar dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată la timp.

Se fac calcule pentru câți bani vor fi necesari

”Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a explicat Virgil Popescu.

Cum se va face compensarea

Ministrul Energiei a precizat cum se va face compensarea și ce va face un român care va plăti mai mult factura de energie decât plătea până în scumpirea curentului.

”Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele. Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”, a precizat Virgil Popescu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe