Vladimir Putin se îndreaptă spre Teheran, într-o călătorie internațională rară. Ce va discuta cu liderii Iranului și Turciei

Beatrice Dumitru 19.07.2022, 13:19
Vladimir Putin se îndreaptă spre Teheran, într-o călătorie internațională rară. Ce va discuta cu liderii Iranului și Turciei

Preşedintele Vladimir Putin ajunge la Teheran pentru discuţii cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, aceasta fiind prima călătorie a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Liderul rus și-a limitat vizitele internaționale în fostele state sovietice de la izbucnirea războiului în Ucraina.

Vladimir Putin, spre Teheran

La Teheran, liderul de la Kremlin va avea prima întâlnire față în față de la declanșarea războiului din Ucraina cu un lider al NATO, Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre un acord care să permită reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră, precum și pacea în Siria.

Vizita lui Vladimir Putin, care vine la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a călătorit în Israel și Arabia Saudită, trimite un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legături strategice mai strânse cu Iranul, China și India în fața sancțiunilor Vestului.

Vladimir Putin se îndreaptă spre Teheran, într-o călătorie internațională rară. Ce va discuta cu liderii Iranului și Turciei
Vladimir Putin, în vizită în Iran.

Contactul cu Khamenei este foarte important. Între ei s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală și internațională. În majoritatea problemelor, pozițiile noastre sunt apropiate sau identice”, a declarat Iuri Uşakov, principalul consilier pentru politică externă al lui Putin.

Siria, temă de discuție

Pentru Iran, care se confruntă cu sancțiunile economice occidentale și cu Statele Unite din cauza programului nuclear al Teheranului și a unei serii de alte probleme, vizita liderului de la Kremlin este una oportună.

Spectrul unui nou bloc arabo-israelian din Golf, susținut de SUA, care ar putea înclina echilibrul de putere din Orientul Mijlociu mai departe de Iran, a accelerat eforturile conducătorilor săi de a consolida relațiile strategice cu Moscova.

Având în vedere evoluția legăturilor geopolitice după războiul din Ucraina, instituția încearcă să asigure sprijinul Moscovei în confruntarea Teheranului cu Washingtonul și aliații săi regionali”, a spus un înalt oficial iranian, citat de Reuters.

Pe ordinea de zi a discuțiilor trilaterale vor fi eforturile de reducere a violenței în Siria, unde Erdogan a amenințat că va lansa mai multe operațiuni militare pentru a extinde „zonele sigure” de 30 km de-a lungul graniței. Ambele, Moscova și Teheran, se opun oricărei astfel de acțiuni din partea Ankarei. Rusia și Iranul sunt cei mai puternici susținători ai președintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia sprijină insurgenții anti-Assad.

Vladimir Putin, care împlinește anul acesta 70 de ani, a făcut puține călătorii în străinătate în ultimii ani din cauza pandemiei de COVID și apoi a crizei din Ucraina. Ultima sa călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice a fost în China, în februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...